Tre drept og 16 skadet i skyteepisode i USA

Gjerningsmannen drepte først tre personer og såret 16 da han fyrte løs på den store militærbasen Fort Hood i Texas onsdag. Deretter skjøt og drepte han seg selv, bekrefter basesjefen.

Døds­tal­le­ne og an­tall så­re­de ble be­kref­tet av ge­ne­ral­løyt­nant Mark Mil­ley på en presse­kon­fe­ran­se på mi­li­tær­ba­sen sent ons­dag kveld lokal tid.

De mi­li­tæ­re har ingen in­di­ka­sjo­ner på at skyte­epi­so­den var ter­ro­ris­me, men ute­luk­ker det hel­ler ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uklart motiv

Gjer­nings­man­nen var selv sol­dat og hadde tje­neste­gjort i Irak. Vå­pe­net han bruke, en .45-ka­li­ber pis­tol, var nylig inn­kjøpt.

Base­sje­fen opp­lys­te vi­de­re at gjer­nings­man­nen hadde men­ta­le helse­pro­ble­mer. Mo­ti­vet for hand­lin­gen er ikke kjent.

Først fire timer etter at epi­so­den be­gyn­te, ble det gitt grønt lys for å opp­he­ve av­sper­rin­gen av basen, iføl­ge et vitne.

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama sa i en kom­men­tar at han var knust over at Fort Hood skul­le ram­mes av enda en skyte­epi­so­de. Det var på Fort Hood at 13 men­nes­ker ble drept av den ame­ri­kans­ke ma­jo­ren Nidal Has­san i 2009.

Søkte ly

Alt per­so­nell på Fort Hood-ba­sen ble be­ord­ret til å søke ly etter at det ble meldt om sky­ting på basen ons­dag etter­mid­dag.

Lo­ka­le medi­er meld­te om en aktiv skyte­epi­so­de ved helse­sen­te­ret på basen, og at det var mange så­re­de, blant dem en som var skutt i brys­tet.

Iføl­ge CNN var si­tua­sjo­nen lenge ikke under kon­troll, og gjer­nings­man­nen skul­le ha for­latt basen og fort­satt sky­tin­gen i lo­kal­sam­fun­net. Han var ikledd kamp­uni­form da han be­gikk ugjer­nin­gen, iføl­ge ka­na­len.

Folk i den nær­lig­gen­de byen Waco ble bedt om å holde seg inne og låse dø­re­ne, og alle stu­den­ter ved av­de­lin­gen til Cen­tral Texas Col­le­ge på basen ble eva­ku­ert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vit­ner be­skrev en gjer­nings­mann som en hvit mann som kjør­te en grå Toyo­ta og bruk­te en 45 ka­li­ber pis­tol.

Størs­te base

Fort Hood er USAs størs­te mi­li­tær­base. Basen er et helt sam­funn med til sam­men 70.000 inn­byg­ge­re, hvor­av 42.000 er sol­da­ter og res­ten fa­mi­lie.

Basen er der de fles­te sol­da­te­ne som skal til Af­gha­ni­stan, ski­pes ut fra og kom­mer til­ba­ke til etter endt tje­nes­te.

Major Has­san skjøt og drep­te 13 men­nes­ker og såret 30 i en skyte­epi­so­de i på basen i 2009. Han ble skutt og al­vor­lig såret av si­vilt po­li­ti etter kort tid og se­ne­re dømt til døden.

Has­san, som er psy­kia­ter, for­svar­te seg med at han ville hind­re at ame­ri­kans­ke sol­da­ter ble sendt til Af­gha­ni­stan og at han ville hjel­pe Ta­li­ban.

(©NTB)

Les også
Evakuerte chilenere drar hjem igjen etter skjelv