Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / Scanpix

To av tre sier nei til søndagsåpne butikker

Et klart fler­tall øns­ker ikke søn­dags­åpne bu­tik­ker, iføl­ge en fersk må­ling. Re­gje­rin­gen hol­der imid­ler­tid fast på for­sla­get, til tross for at også flertallet av Høy­res vel­ge­re sier nei.

I un­der­sø­kel­sen som er gjort av Sen­tio forKlasse­kam­pen i da­ge­ne før siste søn­dag med jule­åpne bu­tik­ker, sva­rer så mange som 67 pro­sent at de er imot at det bør bli til­latt med søn­dags­åpne bu­tik­ker hele året. 29 pro­sent er for re­gje­rin­gens for­slag, mens 4 pro­sent sva­rer at de ikke vet.

Bare 43 pro­sent av høyre­vel­ger­ne er po­si­ti­ve til å åpne for søn­dags­han­del, mens 51 pro­sent av Frem­skritts­par­ti­ets vel­ge­re er det samme. Til tross for at re­gje­rings­par­ti­enes egne vel­ge­re langt fra er over­be­geist­ret, mener re­gje­rin­gen at søn­dags­åpne bu­tik­ker er vik­tig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det står i vårt pro­gram at vi vil ha søn­dags­åpne bu­tik­ker, dette kom­mer vi til å følge opp, skri­ver kul­tur­mi­nis­ter Thor­hild Wi­d­vey (H) i en e-post til avi­sen.

Mot­stand

Fra før er det klart at i han­dels­stan­den, hos ar­beids­ta­ke­re og blant kun­der flest, er mot­stan­den stor.

- Det er rett og slett dår­lig bu­tikk å flyt­te om­set­ning til dager hvor det kos­ter mer, sier di­rek­tør Bjørn Næss i NHO Han­del.

Han ber den nors­ke re­gje­rin­gen se til Dan­mark, der søn­dags­åpne bu­tik­ker har ført til kon­kur­ser.

- De fles­te ar­beids­gi­ver­ne og kje­de­ne er imot, de an­sat­te er sterkt imot og et fler­tall i be­folk­nin­gen er imot. Her er det så ster­ke mot­kref­ter at jeg har vans­ke­lig­he­ter for å tro at det er sær­lig smart å gjøre noe med denne loven, sier Næss.

- Fri­hets­re­vo­lu­sjon

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) sa for­ri­ge uke at hun vil at bu­tik­ker lan­det rundt skal ha mu­lig­het til å holde åpent på søn­da­ger, men la til at re­gje­rin­gen er vil­lig til å lytte til de be­rør­te par­te­ne om hvor­dan re­for­men skal gjen­nom­fø­res.

- Dette er en fri­hets­re­vo­lu­sjon, slo stats­mi­nis­te­ren fast i den munt­li­ge spørre­ti­men i Stor­tin­get for­ri­ge ons­dag.

Op­po­si­sjo­nen på Stor­tin­get er imid­ler­tid klart imot. Flere pekte under spørre­ti­men på Stor­tin­get på at de øns­ker å opp­rett­hol­de søn­da­gen som en an­ner­le­des uke­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er et ideo­lo­gisk prin­sipp­ryt­te­ri som bry­ter med Nor­ges kul­tur­arv og his­to­rie, sa Trond Giske (Ap), mens Karin An­der­sen (SV) på­pek­te at re­for­men vil in­ne­bære at mange nær­bu­tik­ker vil bli lagt ned.

Økt mot­stand

I en må­ling som Norstat gjen­nom­før­te for Vårt Land i slut­ten av au­gust, var mot­stan­den mot søn­dags­åpne bu­tik­ker langt mind­re. Den gang svar­te bare 51 pro­sent at de er for, mens 45 pro­sent øns­ket da å kunne shop­pe hele uka.

Lov­ver­ket i dag set­ter en be­grens­ning på hvil­ke bu­tik­ker som kan ha åpent på søn­dag. Kun dag­lig­vare­bu­tik­ker under 100 kvad­rat­me­ter - den så­kal­te Bru­stad-bua - og ut­salg som sel­ger plan­ter og hage­ar­tik­ler, har lov til å ha søn­dags­åpent.

(©NTB)