GROTTEN: Et bilde av redningsmannskapet på vei inn i grotten ble tweetet av Elon Musk tirsdag morgen. Foto: Elon Musk via AP/NTB Scanpix

TV 2-kilder: Alle fotballguttene brakt ut i live

De siste fire fotballguttene og treneren deres er ifølge TV 2s kilder ved grotten brakt ut i live. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

TV 2 siterer ikke navngitte kilder ved utgangen til Tham Luan-grotten på at samtlige 12 fotballgutter og treneren deres er brakt ut. Bekreftelsen kom litt før klokka 12.45 norsk tid, ifølge TV 2.

Opplysningene er ikke bekreftet av andre mediers kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kilder i marinen og politiet i Thailand har imidlertid bekreftet overfor nyhetsbyrået AFP at elleve personer er hentet ut. Thailandske medier melder at den ellevte gutten er den yngste av dem alle – 11 år gamle Chanin Wiboonrungrueng.

Fire gutter og fotballtreneren deres var igjen i grotten før redningsaksjonen startet tirsdag morgen lokal tid.

Legen og de tre marinejegerne som har vært sammen med guttene siden de ble funnet for over en uke siden, skulle også hentes ut tirsdag.

Kraftig regn

Tirsdagens operasjon startet på formiddagen lokal tid og var ventet å ta lenger tid fordi det er flere som skal hentes ut – til sammen ni, mot fire hver av de foregående dagene.

Det regnet kraftig i deler av det nordlige Thailand mandag kveld og natt til tirsdag. Men utpå formiddagen klarnet det opp.

23. juni ble fotballaget med tolv gutter i alderen 11 til 16 og deres 25 år gamle trener meldt savnet etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand. Etter en storstilt leteaksjon ble de 2. juli funnet i live vel fire kilometer inne i grotten.

Ved god helse

De fire guttene som ble berget ut søndag, er i alderen 14 til 16 år, og deres mentale og fysiske helse er god, opplyser helsemyndighetene tirsdag. De kan nå spise normal mat, men ikke mat som er sterkt krydret.

Ytterligere fire gutter mellom 12 og 14 år ble hentet ut dagen etter. Mandagens redningsaksjon tok rundt ni timer, to timer kortere enn søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste fire guttene er også ved god helse og smiler og ler, men to av dem kan ha fått en lettere lungebetennelse, ifølge helsemyndighetene.

Sultne, men ved godt mot

Guttene er stadig sultne, men ingen av dem har hatt feber siden de ble berget ut.

– Guttene er fotballspillere, så de har godt immunforsvar, sier en talsmann for helsemyndighetene, Jedsada Chokdrumrongsuk, men han legger til at de skal vurderes av en psykiater, og at det kan ta en uke før de får komme hjem.

Det er åpenbart at myndighetene ikke tar noen sjanser. Noen av guttenes pårørende har fått besøke dem, men på grunn av mulig smittefare var de atskilt av en glassvegg, og Jedsada sier at legene først tirsdag kanskje lar dem stå opp fra sengene sine og gå litt rundt på rommet.

Siden de blir på sykehuset i ytterligere en uke, vil de ikke få reise til Moskva for å overvære finalen i fotball-VM, som de er invitert til, ifølge legene. Men de vil få se den på TV, forsikrer Jedsada.

Komplisert operasjon

Det er en kompleks operasjon som er satt i verk for å berge de 13. Guttene har fått grunnleggende dykkeropplæring, og hver av dem følges av to dykkere. Den første trekker dem i en line, mens den andre følger rett bak.

Guttene har på seg dykkerdrakter og heldekkende ansiktsmasker for å kunne puste gjennom en slange fra en oksygenflaske som den forreste dykkeren har på magen. Selv puster han fra sin egen tank på ryggen.

Enkelte steder er passasjen så trang at de må ta av seg tankene og dytte dem foran seg mens de stadig er koblet til dem med slanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oksygentanker er utplassert en rekke steder på veien, slik at tankene kan byttes ut etter hvert som luften brukes opp, og dykkere er utplassert for å hjelpe til med å bytte tanker.

Guttene fikk beroligende midler for at de ikke skulle få panikk i de klaustrofobiske forholdene, med fullstendig mørke i trange og slimete passasjer delvis under gjørmete vann.

Les også
Guttene i grotten fikk verdens oppmerksomhet
Les også
Thailand: Fire gutter ute, redningsoperasjonen tar pause til mandag
Les også
Foreldre ber for savnet guttelag i Thailand
Les også
Komplisert operasjon for å hente ut savnede fotballgutter i Thailand
Les også
Redningsmannskaper i Thailand håper å berge de siste fem i dag
Les også
Fotballtrener fanget i grotte i Thailand var buddhistisk munk i ti år