Terrorliste kan bli endret med borgerlig valgseier

Hamas og andre or­ga­ni­sa­sjo­ner som Norge har fun­gert som mek­ler for, kan bli reg­net som ter­ro­ris­ter.

Mens Norge i dag for­hol­der seg til FNs ter­ror­lis­te, kan en bor­ger­lig re­gje­ring etter høs­ten føre til store end­rin­ger i norsk uten­riks­po­li­tikk. Ved å gå over til å følge EUs ter­ror­lis­te vil or­ga­ni­sa­sjo­ner som Norge tid­li­ge­re har mek­let fred med, som Hamas, FARC og PKK, bli reg­net som ter­ro­ris­ter, skri­ver Klasse­kam­pen.

Iføl­ge avi­sen tar både Høyre, KrF og Frp til orde for å ut­vi­de de­fi­ni­sjo­nen av hvil­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner og per­soner som skal reg­nes som ter­ro­ris­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må tørre å kalle en spade for en spade. Der­for mener vi at det er vik­tig å ut­vi­de ter­ror­lis­te­ne Norge føl­ger i dag, sier Frps Åse Michael­sen.

Høy­res Anders Werp be­kref­ter at hvis par­ti­et kom­mer i re­gje­ring, vil de gjen­nom­gå Nor­ges for­plik­tel­ser i det in­ter­na­sjo­na­le sam­ar­bei­det mot ter­ro­ris­me.

- På stå­en­de fot kan jeg ikke se noen grun­ner til at vi ikke skal ope­re­re med den samme ter­ror­lis­ta som EU gjør, sier Werp.

Den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen ved­tok i 2006 å gå bort fra EUs ter­ror­lis­te og følge FNs for å kunne opp­tre som en nøy­tral mek­ler i kon­flik­ter.

Å gå til­ba­ke til EU-lis­ta vil der­for være en dra­ma­tisk end­ring av den nå­væ­ren­de nors­ke uten­riks­po­li­tik­ken. Det mener Midt­østen-fors­ker Hilde Hen­rik­sen Waage, som tror en slik end­ring vil få store kon­se­kven­ser for Nor­ges rolle som freds­mek­ler.

- Norge har hatt en bred po­li­tisk enig­het om å slut­te opp om en freds- og for­sonings­po­li­tikk helt siden 1945. Jeg fryk­ter at en ny re­gje­ring kan komme til å gå bort fra dette og gi en helt ny uten­riks­po­li­tikk, sier Hen­rik­sen Waage.

 

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.