Israelsk helsepersonell gir fø
...
Israelsk helsepersonell gir førstehjelp til en av flere personer som ble skutt i Tel Aviv fredag. Foto: Nir Elias / Reuters / NTB scanpix
Storstilt politijakt i Tel Aviv etter dødelig angrep
Del
Israelsk politi jaktet fredag kveld på mannen som drepte to mennesker og såret sju da han åpnet ild mot en pub i Tel Aviv. Gjerningsmannen skal være en israelsk araber.

Politiet i Tel Aviv sier det er uklart om det dreier seg om en terrorhandling og vil ikke spekulere i motivet, men avisa Haaretz' kilder i sikkerhetsstyrkene sier det er økende overensstemmelse om at skytingen var terror.

– Alle mulige vinkler etterforskes. Store politistyrker leter etter ham, sa polititalskvinne Luba Samri fredag kveld.

Politiet har identifisert en 29 år gammel israelsk araber som mistenkt gjerningsmann. Han skal ha stjålet våpenet fra sin far, som jobber i sikkerhetsbransjen. Det skal ha vært faren som kontaktet politiet da han gjenkjente sønnen på bilder i mediene og så at våpenet var borte.

LES: Storstilt politiaksjon

Bursdag

Tilstanden for to av de sårede er alvorlig, mens de øvrige fikk lettere skader. Angrepet fant sted ved puben Simta i Dizengoff-gaten, hvor det er en rekke barer, kafeer og butikker, fredag ettermiddag.

Flere av ofrene var i et bursdagsselskap på puben da angrepet fant sted.

Overvåkingsbilder fra en matbutikk i nærheten av åstedet viser en ung mann i briller og med ryggsekk. Han undersøker rolig varene og later tilsynelatende som om han skal handle, før han går til utgangen, tar ut det som ser ut som en maskinpistol fra ryggsekken og begynner å skyte i gaten.

– Fant Koranen

Israelere er på tå hev etter et rekke blodige angrep utført av palestinske gjerningspersoner de siste månedene.

Et eksemplar av Koranen ble funnet i gjerningsmannens etterlatte ryggsekk, og politiet undersøker ifølge Haaretz muligheten for at boken var et ledd i en avledningsmanøver.

Øyevitner har fortalt at gjerningsmannen var bevæpnet med en M-16. En advokat som sier han er i slekt med den mistenkte, sier til Channel 2 at 29-åringen er psykisk syk og har fått behandling for lidelsene tidligere.

Haim Pinto var i ferd med å stenge sin gullsmedbutikk rett ved puben.

– Folk begynte å løpe i min retning. De ropte «terrorist, terrorist», forteller Pinto til AFP.

Fransk turist

Den franske turisten Alexandre Lambez var på en kafé rett over gata for åstedet.

– Jeg hørte skudd og snudde meg. Da så jeg at folk løp bakover i kafeen. Jeg hørte hyling og så en mann som skjøt. Han hadde brunt hår og var ikledd en grå genser. Jeg tenkte med en gang på angrepene i Paris, sier Lambez og viser til terrorangrepet som kostet 130 menneskeliv i den franske hovedstaden 13. november.

Rundt 20 israelere er blitt drept i ulike enkeltstående palestinske angrep, i hovedsak utført med kniv og kjøretøy, siden starten av oktober.

Rundt en femdel av Israels befolkning er såkalte israelske arabere, det vil si israelske statsborgere med palestinske røtter – de fleste muslimer. Selv om de i stor grad sympatiserer med palestinere, tar de ytterst sjelden til våpen mot myndighetene eller mot den jødiske flertallsbefolkningen.

israel-skyting,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,midtøsten,Israel - Palestina