Den katolske kirke mener staten diskriminerer

Den katolske kirke mener staten har diskriminert trossamfunnet bevisst og tilsiktet og vil ikke godta kravet om å tilbakebetale flere titalls millioner kroner.

I et brev sendt i slutten av juni 2015 krever Fylkesmannen tilbake nærmere 40,6 millioner kroner av Den katolske kirke. I brevet slås det fast at praksisen med medlemsregistrering i perioden 2011 til 2014 var lovstridig og innmeldingene ugyldige.

Oslo katolske bispedømme (OKB) gikk på sin side til sivilt søksmål mot staten ved Kulturdepartementet fordi det mener departementet ikke har grunnlag for kreve tilbake millionene de fikk i statsstøtte. Rettssaken om medlemsrotet starter i Oslo tingrett fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klassekampen har fått innsyn i sluttinnleggene de to partene har forberedt til rettssaken. Her går det fram at OKB vil anklage staten for «bevisst og tilsiktet forskjellsbehandling», i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon, Grunnloven og FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.

OKBs advokat Lars Holo vil i retten argumentere for at kirken blir forskjellsbehandlet fordi staten stiller som krav at personer som flytter til Norge må gi sitt samtykke for å bli medlem av Den katolske kirken. Holo slår fast at det «stilles andre krav til lokalt aktiv tilslutning for Den katolske kirke enn hva som gjøres overfor Den norske kirke og – i de aktuelle årene – de nordiske folkekirker».

Bispedømmet må ut med 1 million kroner i bot for medlemsjuks, besluttet Oslo statsadvokatembeter mandag. Samtidig er daglig leder tiltalt for bedrageri, mens det ikke lenger er mistanke mot biskop Bernt Eidsvig.