Gravid dødsdømt for sin tro

For første gang siden den nye straffeloven ble innført i 1991, er en person i Sudan dømt til døden for konvertering. Så snart Meriam har født sitt barn, skal hun piskes og drepes.

- Det kan virke som om pre­si­dent Bashir hol­der sitt ord, sier men­neske­ret­tig­hets­råd­gi­ver i Stefa­nus­al­li­an­sen, Lisa Wint­her til Dagen.

Da Sudan ble delt i 2009 i Sør-Su­dan og Sudan, lovte pre­si­den­ten i nord, Omar Has­san al-Bashir, at hans na­sjon nå ville inn­føre en stren­ge­re hånd­he­vel­se av sha­ria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken det gjel­der kon­kret er mot 27 år gamle Me­riam Yahia Ibra­him. Hun er ut­dan­net lege, er høy­gra­vid og i en dom­stol i Khar­toum ble hun 11. mai dømt til døden for å ha for­latt islam til for­del for kris­ten­dom­men.

Den krist­ne nett­avi­sen Mor­ning Star News er en av flere in­ter­na­sjo­na­le kil­der som mel­der dette.

For utro­skap ble kvin­nen idømt 100 piske­slag. Siden hun er gift med en kris­ten mann, anses sam­li­vet deres som utro­skap og der­med straff­bart.

Me­riam har inn­til i dag, tors­dag, til å for­nek­te sin krist­ne tro og gå til­ba­ke til islam, for om mulig å få om­gjort eller mild­net straf­fen. Gjør hun ikke det vil dom­men iverk­set­tes sa snart hun har født bar­net.

Press

Støtte­spil­ler­ne til Me­riam fryk­ter at hun blir ut­satt for kraf­tig press.

- Me­riam er vel­dig sli­ten og svak, siden fød­se­len nær­mer seg, sier en med­ar­bei­der ved men­neske­ret­tig­hets­sen­te­ret Ju­s­tice Cen­ter Sudan til Mor­ning Star News.

- Myn­dig­he­te­ne pres­ser henne hardt for å få henne til å frasi seg kris­ten­dom­men. Mine ad­vo­kat­kon­tak­ter sier de fryk­ter Me­riam vil gi etter for pres­set.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Me­riam ble født i vest­li­ge deler av Sudan. Hun har etio­pisk, kris­ten-or­to­doks mor og su­da­ne­sisk, mus­limsk far. Sist­nevn­te for­svant da hun var seks år gam­mel, men er fort­satt den som de­fi­ne­rer henne som mus­lim i hen­hold til loven. Vit­ner sier de vet at moren har brutt loven ved å opp­dra Me­riam i den krist­ne tro.

I fjor an­meld­te noen som på­stod at de var slekt­nin­ger av Me­riam, henne og ekte­man­nen Da­ni­el Wani, til po­li­ti­et for utro­skap. Dette er det be­legg for i lan­dets straffe­lov ar­tik­kel 146, siden Wani er kris­ten. Wani ble an­kla­get for å prøve å kon­ver­te­re en mus­lim og Me­riam ble dømt for utro­skap.

Be­kym­ring

Stefa­nus­al­li­an­sen har ikke pro­sjek­ter i Sudan, men føl­ger si­tua­sjo­nen for for­fulg­te krist­ne over hele ver­den. Wint­her sier at det har vært en ne­ga­tiv trend i Sudan.

- Det har vært øk­ning i ar­resta­sjo­ner, for­hør og de­por­ta­sjo­ner av krist­ne. Kon­fis­ke­ring og ri­ving av kirke­bygg er også noe som skjer of­te­re, sier hun.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen har in­for­mert Uten­riks­de­par­te­men­tet om Me­riam sin si­tua­sjon. UD har sagt at de vil se på saken.

For­ver­ring

Den år­li­ge tros­fri­hets­rap­por­ten som utgis av USCIRF, ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ters organ for tros­fri­het in­ter­na­sjo­nalt, an­be­fa­ler i sin siste rap­port at Sudan blir klas­si­fi­sert som «spe­si­elt be­kym­rings­ver­dig land».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sudan er al­le­re­de klas­si­fi­sert som det i ame­ri­kansk UDs ge­ne­rel­le lan­dinfo.

USCIRF har do­ku­men­tert at hundre­vis av krist­ne og mus­lims­ke kvin­ner er blitt pis­ket of­fent­lig i Kart­houm på grunn av at ikke har fulgt de stren­ge kles­ko­de­ne.

Su­dans­ke myn­dig­he­ter har også satt i gang en rekke lover og ord­nin­ger som fa­vo­ri­se­rer mus­li­mer. Det er for ek­sem­pel en­kelt å få bygd en ny moské, men det er så godt som umu­lig å bygge en kirke.

«Pre­si­dent Bashirs volds­bruk i deler av lan­det og hans ut­strak­te brudd på tros­fri­he­ten er en del av hans mål om økt isla­mi­se­ring og ara­bi­fi­se­ring av lan­det», slår USCIRF fast i rap­por­ten.

Dagen

Sudan

Sudan er arealmessig det tredje største landet i Afrika, etter Algerie og DRC Kongo.

Sudan har en demokratisk forfatning, men i praksis blir landet styrt av et militærdiktatur. Den nåværende regjeringen er en blanding av høyere militære og et islamistisk parti. Denne grupperingen kom til makten i 1989 gjennom et kupp, da ble politiske partier forbudt og strenge sharialover innført.

Kilde: Wikipedia

Les også
«Det er ikke folkets krig i Sudan. Det er mak­tens og me­nings­løs­he­tens krig.»Anne-Marie Helland
Les også
Kristen dømt til døden etter diskusjonBlasfemi i Pakistan