Kirkene nektes fri bruk av bomberom

Ansatte i Slettebakken kirke sier at ungdommene i menigheten trenger lokalene til friluftsutstyr og instrumenter.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke gi norske kirker full disposisjonsrett over lokalene. Det går fram av et skriftlig svar fra statsråden på et spørsmål fra stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

– Svaret er ikke overraskende, men jeg skulle ønske at det var annerledes, sier Ropstad i en kommentar til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF-representanten viste i sitt spørsmål til at alle kirker bygget mellom 1945 og 1998 har hatt krav om bygging av tilfluktsrom. Kravet er nå fjernet ved bygging av nye kirker, men en rekke eksisterende kirkebygg bruker i dag store deler av sitt areal til slike rom.

– Det er arealer som i mange tilfeller er sårt tiltrengt til andre formål som ungdomsklubb, eldretreff, kontorer og annet. Tilfluktsrommene fremstår som svært unyttige, sier Ropstad.

Slettebakken kirke i Bergen, bygget i 1970, har to tilfluktsrom som i dag brukes som midlertidig lagerplass. Når Dagen er innom, har det nylig vært loppemarked i menigheten. Bak den ene tunge tilfluktsdøren står det svarte søppelsekker, poser med brus og en fargerik, brodert spisestol som noen har satt fra seg.

Menighetspedagog Kristin Trætteberg forserer hindringene og trommer på sponplateveggen som skjuler et rom innenfor tilfluktsrommet.

– Denne er satt opp midlertidig og kan rives ned kjapt, sier hun, og åpner døren i lettveggen. – Her er det lagret ting fra Sivilforsvaret, raske tørrklossetter og annet som trengs i tilfelle det blir krig eller en nødsituasjon, forklarer hun.

«Særlige omstendigheter»

Kjell Ingolf Ropstad påpeker at kirken har et vedlikeholdsansvar for tilfluktsrommene «i et evighetsperspektiv»:

– Det er for så vidt et perspektiv kirken er vant med, men det kan virke urimelig i denne sammenheng da de gjerne ville disponert rommet annerledes.

Ropstad ville vite om statsråden kunne «avklassifisere» tilfluktsrommene. Men det ønsket kunne justisministeren ikke etterkomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han pekte på en forskrift fra 1995 der det heter at eier har plikt til å vedlikeholde og klargjøre tilfluktsrommet for bruk når det kreves.

– Det kan dispenseres fra forskriften og bestemmelsene for øvrig når det foreligger særlige omstendigheter, sa Anundsen, som ikke kunne si noe om hva slike omstendigheter kan være.

Han var likevel klar på hva de ikke kan være:

– Normalt anses ikke generelt ønske om ombygging, oppussing eller endret bruk av bygningsmassen for å utgjøre særlige omstendigheter.

Slettebakken menighet har tredelt ungdomsarbeid og kan vise til KRIK-lag, ungdomsklubb og Tensing. Administrasjonsleder i Slettebakken kirke, Hilde Kayser Rohde, forteller at ungdommene har ytret ønske om å bruke deler av tilfluktsrommet til sitt behov.

– De trenger det mest til utstyr. Klubben driver mye med friluftsliv, og Tensing har instrumenter som de kunne ha oppbevart i tilfluktsrommet, skyter Trætteberg inn.

– Men det er ikke et problem for oss. Vi har fått en ordning hvor vi kan bruke lokalet på denne måten, og de vet at vi kan tømme det på kort tid, forsikrer Rohde.

Det viktigste

Kjell Ingolf Ropstad sier til Dagen at det viktigste med statsrådens svar er at myndighetene er åpne på fleksibel bruk av tilfluktsrom og at de så langt som mulig kan tilpasses dagens behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er lite hensiktsmessig for dem som må avse areal og ikke kan gjøre som de vil med byggene, mener stortingsrepresentanten.

– Tilfluktsrommene er vel i mange tilfeller bygget med statlig støtte. Da må vel også staten kunne stille krav til bruken?

– Inntil videre er jo kirken finansiert av staten, men jeg tenker at man må se på om man virkelige trenger så mange tilfluktsrom. Dessuten må man tenke på hvordan man kan få mest mulig ut av byggene.

– Men det er ikke den viktigste saken sånn sett selv om det kunne gjort det litt mer praktisk for å få utnyttet rommene. Det viktigste er at de kan brukes litt fleksibelt, svarer Ropstad.

Ny tid?

– Vil situasjonen endre seg nå som det endelige skillet mellom kirke og stat er nært forestående?

– Det er et godt spørsmål, men slik jeg opplever svaret fra Anundsen vil vilkårene for tilfluktsrommene fortsatt gjelde. Det er fleksibilitet i bru av tilfuktsrom

– Krav om bygging av tilfluktsrom stilles ikke til nye bygg, men jeg tror at dette er noe som blir hengende ved bygget. Sånn som jeg oppfatter det anslår statsråden et visst behov for tilfluktsrom, og at det er en viktig grunn for at han ikke vil endre noe, kommenterer Kjell Ingolf Ropstad

Hverken administrasjonsleder eller menighetspedagogen i Slettebakken har tenkt noe over at nyere kirker slipper kravet om tilfluktsrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har glede av lokalene. Det er dessuten litt fascinerende med de tunge dørene, sier Rohde.

– Særlig når det er tårnagenthelg. Da kan barna gå ned hit og utforske, smiler Trætteberg.