«Alle sammen elsker vi deg», står det på emblemet med det franske flagget som henger i et kulehull i vinduet på et bakeri i det 11. distrikt i Paris.

Terror stengte kirkene i Paris

To ganger i år har menigheten til Gilles Boucomont vært i skuddlinjen til terrorister. – Vi ønsker ikke å frykte muslimene, sier pastoren.

MØTT AV TERROR: Gilles ­Boucomonts menighet ligger i det terrorrammede området.

– Det er først i situasjoner som denne at man virkelig får kjenne på Guds fred, sier pastoren.

Fredag kveld fransk tid tok væpnede terrorister seg inn i Bataclan konserthall i Paris og åpnet ild fra amfiet. Minutter senere sprengte selvmordsbombere seg i luften utenfor fotballarenaen Stade de France hvor Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp. Parallelt foregikk angrep mot flere kafeer i samme strøk. Søndag var 129 mennesker bekreftet døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er midt i området hvor bombingen og skytingen fant sted, sier Boucomont. Han er pastor i kirken Eglise protestante unie de France.

– Selvmordsbombing er veldig forskjellig fra å bruke et gevær. Det er mye mer voldelig og det har vekket sterke følelser blant folk.

– Vil ta tid

Boucomont forteller at angrepene har ført til at de fleste kirkene i Paris har valg å holde stengt søndag. Terroren har satt dype spor.

Han tror det vil ta tid før man får oversikt over situasjonen.

– Ikke engang staten er i stand til å kartlegge hva det er som foregår. De fleste er fullstendig overveldet, sier pastoren.

Blant dem som har kommet med sterke reaksjoner på terrorangrepene er kardinal André Vingt-Trois i Den katolske kirke.

– Vårt land kjenner sorgens smerte og må stå ansikt til ansikt med barbariet som fremmes av fanatiske grupper, sa han i forbindelse med en messe som skulle holdes søndag kveld i katedralen Notre Dame, ifølge NTB.

STENGTE: Katedralen Notre Dame og andre kirker i Paris holdt stengt på oppfordring franske ­myndigheter. Franske militære holder vakt utenfor katedralen i hjertet av Paris.

Samles i bønn

Befolkningen i Paris har selv brukt Twitter og Facebook for å invitere dem som trenger trygghet og omsorg inn i husene sine. Pastoren har blitt særlig rørt av ungdommenes respons på angrepet. Mens angrepene pågikk fredag kveld, spredte oppfordringen «Be for Paris» seg på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De startet å be for Paris og oppfordret andre til å gjøre det samme, sier pastoren.

Han er sikker på at kirkene kommer til å spille en viktig rolle i kjølvannet av angrepene, og forteller at de fleste kirkene har valgt å flytte møtene til neste uke.

– Kirkene vil først og fremst være en god plass å bearbeide frykt, sier Boucomont.

Ikke første gang

Dette er andre gang i år at terroren har rammet menighetens nærområde. Pastorens fire år gamle datter går på skole like ved redaksjonen til Charlie Hebdo, som i januar ble utsatt for terrorangrep. Barna kunne selv høre skuddene fra terroristene som trengte seg inn i redaksjonen til satirebladet og tok livet av til sammen 18 mennesker.

– Det var mye skyting, og det ble traumatisk for mange - da spesielt for barna, sier pastoren, og legger til:

– Barna gikk plutselig fra å ha en følelse av å være veldig trygge til å kjenne seg veldig utrygge.

Etter angrepet organiserte menigheten et tilbud til foreldre som ønsket å be sammen med barna sine. Menigheten stilte opp med barnepsykologer og terapeuter.

– Til vanlig har vi rundt 30 - 40 som møter opp, mens etter angrepene hadde vi 140. Dette er vanskelig for foreldre å vite hvordan man skal håndtere en slik situasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vil spre frykt

Kirken Eglise protestante unie de France har mange innvandrere i menigheten. Boucomont forteller at man har sett en mobilisering blant de ytterliggående partiene i etterkant av terroraksjonene. Flere legger skylden på innvandringen. Boucomont mener at det er akkurat dette terroristene ønsker:

– Drap er ikke en seier for terroristene, men frykt vil være en seier, sier pastoren.

– De fleste er fredelige

Han vil ikke at det skal rettes mistanke mot muslimene.

– Vi ønsker ikke å frykte muslimene. De aller fleste av dem er fredelige, sier pastoren.

Han tror det bare er terroristene som profiterer på økt islamofobi.

Guds fred

Boucomont sier han kommer til å møte menigheten med et varmt budskap i kveld.

– Budskapet vil være at det er først i situasjoner som denne at man virkelig får kjenne på Guds fred, sier pastoren, og fortsetter:

– Fred kan ikke skapes av hverken stat eller hær. Fred er en følelse du har i sjelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han kommer med en klar oppfordring:

– Be for oss!

Les også
Politiet fant store mengder våpen i Lyon
Les også
Frankrike advarer om nye terrorangrep
Les også
Finsk politi bedt om hjelp etter Paris-angrepet
Les også
Anundsen har bedt om ny trusselvurdering fra PST
Les også
I møte med terrorens ondskap
Les også
– Tyrkia avverget terrorangrep fredag