JORDE: Et jorde i Akershus fot
...
JORDE: Et jorde i Akershus fotografert 22. juli. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix.
Flertall for krisepakke til tørkerammede bønder
Del
Det er flertall på Stortinget for å gi ekstra penger til bønder som er rammet av tørken. I Sverige har man allerede gitt en krisepakke på 1,2 milliarder kroner.

– Når svenske myndigheter kommer med en krisepakke, hvorfor kommer ikke Norge med det? Vi sitter på mer penger i statskassa enn det Sverige gjør. Nå må regjeringen komme med en krisepakke, og det må til for framtida, sier leder Merete Furuberg i Småbrukarlaget til Nationen .

– Tørke

Avisen skriver at KrF nå også har sluttet seg til kravet om ekstrabevilgninger til bønder som mangler fôr og har fått avlingene sine ødelagt av tørken. Dermed er det flertall på Stortinget.

– Vi vil vente til all fakta er på bordet før vi kommer med et konkret beløp. Men det er en krise, og det krever friske midler, sier nestleder Olaug Bollestad i KrF.

Fra før av har Ap, SV og Sp ytret et ønske om en krisepakke.

Dialog om situasjonen

I løpet av sommeren har landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vært i dialog med bondeorganisasjonene om situasjonen. Det er allerede innført en rekke krisetiltak for å avhjelpe bøndene, men spørsmålet om å bevilge ekstra penger er ennå uavklart.

Etter et krisemøte om tørken 23. juli sa landbruksministeren at flere «spørsmål av økonomisk karakter» ville ta lengre tid å behandle. Etter planen skal et utvalg satt sammen med representanter fra staten og begge bondelagene vurdere ytterligere tiltak, som så vil bli sendt videre til politisk behandling. Møtene starter onsdag.