Fra terrorrettssaken mot Ander
...
Fra terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett i mai 2012. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
Stiller spørsmål ved dommen mot Breivik
Del
Peder Are Nøstvold Jensen er kritisk til sider ved dommen mot Anders Behring Breivik. Han stiller ikke spørsmålstegn ved om Breivik er skyldig, men mener det var «beleilig» at han ble erklært tilregnelig.

– Jeg synes de to første rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim fikk veldig urettferdig behandling av mediene. Jeg har ikke møtt Breivik, og har heller ingen interesse av å møte ham. Ut fra alt jeg har lest av ham og om han, tror jeg den første rapporten var riktig. Jeg tror ikke dommen kommer til å holde seg.

KRITISK: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim snakker sammen mens de lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas under terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. «Fjordman» er svært kritisk til behandlingen av Husby og Sørheims rapport. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
 

Tviler på diagnose

– Du tror han er paranoid schizofren?

– Jeg kan ikke sette to streker under konklusjonen, for jeg har ikke møtt ham. Men jeg ser det som veldig sannsynlig.

– Hvilken bakgrunn har du for å konkludere med det når rettspsykiatere med lang erfaring, som har lange samtaler med ham, er usikre?

– De to første var ikke spesielt usikre. Jeg er ikke medisinsk utdannet, men jeg har jobbet litt i psykiatri, på akuttavdeling i Ålesund. Jeg har sett tvangsinnlagte på lukket avdeling som er friskere enn Behring Breivik.

– Hvordan kan du si det når du ikke har møtt ham?

– Du kan se det, blant annet ut fra det såkalte manifestet. Det er ikke uvanlig at paranoid schizofren pasienter skriver lange journaler. Det som Breivik selv skrev, deler av det i alle fall, minner mer om en journal skrevet av en paranoid schizofren pasient enn et seriøst manifest.

Nøstvold Jensen reagerer blant annet på at Breivik skildrer påståtte sykdommer som familien har.

«Beleilig»

– Var det viktig for deg at han skulle bli kjent utilregnelig?

– Nei, egentlig ikke. Men jeg sier ikke noe sted hva som er korrekt måte å straffe ham på.

Han kaller det «tvilsomt» og «beleilig» at det ble oppnevnt nye rettspsykiatere etter massiv mediekritikk etter den første rapporten.

Nøstvold Jensen henviser en rekke ganger til at han har jobbet i psykiatrien.

– Hva har du gjort?

– Jeg har bare jobbet i perioder, jeg er ikke utdannet i psykiatri. De trenger mannlige ekstravakter, for når man har mannlige pasienter som utagerer, kan ikke kvinnelige sykepleiere som er 1.60 høy håndtere det.

– Spiller ingen rolle

– Hva er din kompetanse til å gjøre disse vurderingene. Du har vært inne som ekstravakt?

– Jeg har ikke sagt jeg har medisinsk fagkompetanse, men jeg har minst like mye kompetanse som mange journalister som har skrevet, for å si det sånn.

Dagen spør han til sammen sju ganger om det er viktig for ham at Brevik blir dømt som utilregnelig.

Til slutt sier Nøstvold Jensen:

– Det spiller egentlig ingen rolle for meg, men jeg tror han er utilregnelig.

– Hvis det spiller så liten rolle for deg, hvorfor bruker du da så stor plass på det?

– Fordi at veldig store deler av landets maktelite bruker saken mot meg, og da vil jeg påpeke at det er store svakheter i dommen.

Les også: «Fjordman» vil nekte 
muslimer 
adgang 
til Europa