KVALITET: Svein Granerud, leder for Normisjons arbeid i Norge, synes at kvaliteten på kristne stevner er høy. Bildet er fra sommerens generalforsamling i Grimstad.

Krav om kvalitet skrur festivalpriser til himmels

Kristne sommerstevner har blitt innhentet av et ytre press om å «levere» mener Sten Sørensen, stevnesjef i Sarons Dal.

Det har blitt mer og mer vanlig å betale stevneavgift, og i forlengelsen av det har det også blitt mer vanlig å ta inngangsbillett for de som bare velger å gå på enkeltmøter.

– Det er krevende å få de store landsdekkende arrangementene til å gå i balanse, sier Inger Kari Søyland, programsjef i Det norske misjonsselskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forbindelse med neste generalforsamling i 2017 drøftes det om de skal ta inngangsbillett på enkeltmøter. Søyland har latt seg utfordre av debatten på dagen.no de siste dagene, der folk argumenterer for og imot betaling på kristne møter.

– Vi er jo opptatt av at vårt arbeid skal være tilgjengelig for alle. Samtidig opplever vi at kravet til kvalitet har økt, og dermed også kostnadene, sier hun.

Misjonsfamilien

På sommerstevnet i Sarons Dal sitter misjonsfolket på de samme harde, gamle trebenkene som ble kjøpt inn på 70-tallet, men innholdet i stevnet har blitt mer profesjonelt med årene, i likhet med andre stevner.

– Før var det nesten nok å bare komme sammen og møte trosfrender. I dag er det mange stevner, og folk er veldig bevisst på hva de bruker en ferieuke til, sier stevnesjef Sten Sørensen.

Han mener at stevnearrangørene har blitt innhentet av kravet til kvalitet som fins ellers i samfunnet.

– Saken er ikke helt enkel fra en aktør sin side. Man skal fornye seg fra år til år, sier han.

Han forstår de som tar inngangsbillett på stevner, men i Sarons Dal har de likevel valgt å ikke gjøre det.

– Vi samler misjonsfamilien, som gir til misjon gjennom hele året. De skal ikke betale for å komme inn. Det er gullfolka våre som kommer. Til gjengjeld er vi frimodig med kollekten, men den er tross alt frivillig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En annen grunn til at de ikke krever inngangsbillett, er tanken på de ufrelste.

– Du kan ikke invitere naboen på et vekkelsesmøte, som han så må betale for. Da gir man feile signaler, mener han.

Sju stevner

Predikant: Pastor Øystein Gjerme er en gjenganger på kristne sommerstevner.

– Mitt inntrykk er at det i stor grad brukes norske og nordiske talere. Det som koster er vel leie av bygg, lys, lyd og opplegg for barn. Før var folk mer lojale mot sitt eget kirkesamfunn. I dag velger nok mange å dra på stevner hvor det er greit å ha med ungene.

Han forstår de som kan oppleve at det blir for dyrt å delta på stevner.

– Ingen ønsker den utviklingen. Kanskje burde man oppmuntre lokalmenigheter til å lage et gavefond som gjør det mulig å sponse folk, foreslår han.

I bås

Anette Sørensen Rege har deltatt på flere generalforsamlinger i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband. Hun opplever ikke at sommerstevnene er forbeholdt «den etablerte middelklassen», slik Kari Olsen spissformulerte det i et leserinnlegg i Dagen nå på mandag. Men hun forstår debatten som reises.

– Likevel er det litt unødvendig å plassere hverandre i bås, synes hun.

Kjendisfaktoren er mindre viktig for henne når hun drar på stevne, men hun setter pris på gode taler og god sang og musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I tillegg er det veldig viktig at det er god lyd. Det nytter ikke med stort lokale og dårlig lyd. Da reiser jeg heller på et lite stevne. Vi som reiser på større stevner må forstå at det koster å leie store lokaler og rigge god lyd.

Hun forstår godt at det oppleves ugreit å skulle si fra at man ikke har råd til å betale inngangsbillett, og foreslår at man organiserer det slik at noen av møtene er gratis.

– Problemet er vel at noen da ikke melder seg på, og bare går på det som er gratis. Da får man jo ikke arrangert stevner, sier hun.

Rom for forkynnelse

Svein Granerud, leder for Normisjons arbeid i Norge, synes at kvaliteten på kristne stevner er høy.

– Generelt har de kristne arrangørene vist betydelig evne til å følge med på den teknologiske utviklingen, i tillegg til at man gjør bruk av ulike sjangre for å få fram det man vil formidle. Det hender jo at kreativiteten er større enn kvaliteten, føyer han til.

Granerud er opptatt av at tid og rom for forkynnelse ikke må forsvinne i den gode fornyelsen, og er dypt overbevist om at folk trenger tid til Guds Ord.

Generalforsamlingen i sommer bar preg av forhandlinger på dagtid og konserter på kveldstid. Det har blitt kritisert i ettertid.

– Folk ønsker mer forkynnelse, kommer det fram i evalueringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen opplever det vanskelig at man må betale for arrangement, som kommer i tillegg til stevneavgift. Hva tenker du om det?

– Personlig synes jeg det er mer sympatisk å ta en lavere grunnpris, og la det være opp til den enkelte om de vil gå på en konsert i tillegg. Men jeg forstår dilemmaet, sier han.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Dette er saken

Mandag hadde Kari Olsen på trykk et leserinnlegg med tittelen «Kristne konferanser for den etablerte middelklassen». Der stiller hun spørsmål ved å ta inngangspenger på kristne stevner.

Tirsdag forsvarer arrangører fra tre stevner bruk av inngangspenger.

Temaet har blitt heftig debattert på dagen.no.

Les også
For intet har vi fått det
Les også
– Dyrt å være kristenDette er saken
Les også
Forsvarer inngangsbillett på kristne stevner
Les også
Her må du betale for å høre forkynnelse