Sterke reaksjoner på KrFU-leders homo-utspill

Mens lederen i KrFU vil at partiet skal gi homofile retten til å adoptere óg godta ekteskapsloven, vil fem fylkesledere fortsatt kjempe for å reversere den kjønnsnøytrale loven.

Emil André Er­stad mener tiden er moden for at KrFU og mo­der­par­ti­et god­tar ek­te­skaps­lo­ven som gir ho­mo­fi­le og les­bis­ke rett til å gifte seg. Han mener også at det er på tide med en ny dis­ku­sjon om ho­mo­fi­le og les­bis­ke bør få adop­te­re barn.

Det tok ikke lang tid før re­ak­sjo­ne­ne kom, in­ternt i Er­stads eget parti. Fyl­kes­le­der­ne i Ro­ga­land, Vest-Ag­der, Oslo, Sør-Trøn­de­lag og Møre og Roms­dal send­te ut en fel­les e-post hvor de kri­ti­se­rer egen leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er uenig i Er­stads på­stand. Spørs­må­let om vår hold­ning til ek­te­skaps­lo­ven er en le­ven­de de­batt i KrFU, og ble be­hand­let se­nest ved KrFs lands­møte i april, og i KrFUs lands­møte i ok­to­ber 2013, sier Tove Welle Haug­land i Vest-Ag­der.

Hun fort­set­ter:

- Å re­ver­se­re da­gens ek­te­skaps­lov, slik at ek­te­ska­pet igjen gjel­der en mann og en kvin­ne, er en vik­tig sak for mange av våre med­lem­mer, og en sak jeg opp­le­ver som svært vik­tig for KrFU og KrF å stå fast ved.

Per­son­lig

Er­stad pre­si­se­rer at han kun har sagt sin me­ning.

- Men jeg vet at mange støt­ter meg. Jeg bru­ker min po­si­sjon til å løfte en de­batt, in­ternt i KrfU først og så i KrF. Jeg opp­le­ver å ha stort gehør for saken, og de som er ueni­ge opp­trer ryd­dig, sier han til Dagen.

- Men det er fem fyl­kes­le­de­re som går ut mot deg, Er­stad. Hvor stor er egent­lig støt­ten til deg i denne saken?

- Jeg vet at selv i de nevn­te fyl­ke­ne er ikke alle enige. Der­for er det behov for en de­batt om dette. Nå vet folk hvor de har meg. Jeg vet at jeg har en del støt­te, sier han.

Noe end­ring av mo­der­par­ti­ets linje vir­ker uan­sett fjernt. Fun­ge­ren­de parti­le­der Dag­run Erik­sen sier til NRK at det ikke er noe som til­si­er at KrF vil endre syn i nær­mes­te frem­tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke teo­lo­gi

Er­stad håper og tror at de­bat­ten vil bli kon­struk­tiv. For han hand­ler saken om god fa­mi­lie­po­li­tikk.

- Vi må ha en fa­mi­lie­po­li­tikk som pas­ser fa­mi­lie­ne i Norge. Vi må sikre valg­fri­he­ten. Kir­ken må der­imot selv få be­stem­me. Det er vel­dig vik­tig at ikke po­li­ti­ke­re pres­ser kir­ken i noen ret­ning. Det er også vel­dig vik­tig å skil­le mel­lom po­li­tikk og teo­lo­gi. Dette hand­ler om po­li­tikk, jeg vil ikke ut med mitt teo­lo­gis­ke stand­punkt.

- Er dette en del av å rydde i for­hol­det mel­lom po­li­tikk og teo­lo­gi i KrFU/KrF?

- Det er en del av en pro­sess som gjør oss mer ideo­lo­gisk klar­tenk­te.

- Hvor­dan hav­net du på dette stand­punk­tet? Da du star­tet opp­lev­de mange deg som kon­ser­va­tiv i sam­livs­etik­ken?

- Jeg har vært ærlig hele veien. I et in­ter­vju i Dagen, da jeg ble valgt til leder, sa jeg at jeg be­und­ret tid­li­ge­re leder Eli­sa­beth Løland for sin kamp for ho­mo­fi­le, sier KrfU-le­de­ren.

DAGEN

KrF om homofile

Står på at homofile har akkurat samme menneskeverd som andre. Er imot diskriminering av homofile og støtter arbeidet for bedre levekår for homofile i Norge.

Sier nei til adopsjon.

Mener partnerskapsloven gir gode nok rettigheter for homofilt samliv og ønsket ikke noen ny ekteskapslov. Kilde: krf.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
KrF-topper ber ny KrFU-leder roe segKrFUs landsmøte