Starter kommersiell kristen skole

For første gang har en kommersiell aktør startet privatskoler godkjent på religiøst grunnlag. Ungdomsskolen åpnet for et halvt år siden mens barneskole åpner til høsten.

Det er ek­te­pa­ret Paal-Mo­gens og Lise Krag­set Furu­seth som står bak sel­ska­pet Hop­pen­sprett. Kon­ser­net hadde et re­sul­tat på nær 6,5 mill. kr. de siste tre årene.

De dri­ver al­le­re­de ti barne­ha­ger, to skole­fri­tids­ord­nin­ger og en idretts­hall. Ung­doms­sko­len lig­ger på Jess­heim mens Hop­pen­sprett Barne­sko­le Brå­rud lig­ger i Nes kom­mu­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så langt Dagen vet, er dette førs­te gang en kom­mer­si­ell aktør får god­kjent en kris­ten pri­vat­sko­le. Andre krist­ne sko­ler er enten eid av stif­tel­ser, or­ga­ni­sa­sjo­ner eller me­nig­he­ter.

- Det vi har laget er en skole der vi er opp­tatt av det hele men­nes­ket. Vi har en skole som har en god­kjen­ning på re­li­giøst grunn­lag, men det er en skole med fokus på fy­sisk ak­ti­vi­tet og kost­hold, sier ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør Lise Krag­set Furu­seth.

Styre­le­der Paal-Mo­gens Furu­seth ut­tal­te seg til lo­kal­avi­sen Raum­nes i fjor høst der han ty­de­lig tonet ned sko­lens krist­ne pro­fil.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Tor­geir Flate­by i Krist­ne Fri­sko­lers For­bund (KFF) sier han har reg­net med at dette er en kris­ten skole­grup­pe­ring som øns­ker å drive krist­ne sko­ler.

- Men så vet vi jo at den samme grup­pe­rin­gen dri­ver barne­ha­ger og SFO-er og der er det lov å være kom­mer­si­ell, sier Flate­by.

Han opp­ly­ser at sko­le­ne ikke er med­lem­mer i KFF men at de flere gan­ger har fått til­bud om å slut­te seg til for­bun­det.

Kost­hold og ak­ti­vi­tet

Furu­seth sier at de søkte god­kjen­ning på re­li­giøst grunn­lag fordi hver­ken hun eller man­nen har Mon­tes­sori eller Stei­ner­sko­le-pe­da­go­gikk som en del av læ­rer­ut­dan­nel­sen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det har hel­ler ikke vært noe poeng for oss å velge det.

Hun for­tel­ler at de har drømt om å star­te egne sko­ler helt siden 2004.

Hop­pen­sprett-barne­ha­ge­ne har ikke ut­vi­det kris­ten for­måls­pa­ra­graf. På ung­doms­sko­len mener skole­ei­e­ren at kan­skje 95 pro­sent av ele­ve­ne er frem­me­de.

- Vår pro­fil er at vi skal være åpen og til­gjen­ge­lig for alle. De som job­ber har hel­ler ikke blitt spurt om hvil­ken tro de har, men vi kre­ver at de må jobbe i tråd med sko­lens verdi­grunn­lag, sier Lise Krag­set Furu­seth.

Skole for alle

Ung­doms­sko­len på Jess­heim ser­ve­rer varm hjemme­la­get lunsj hver dag til ele­ve­ne. Det skal de også gjøre på barne­sko­len.

- Det hand­ler om en trygg livs­stil og vi ser at ele­ve­ne har høyt læ­rings­ut­byt­te også se­ne­re på dagen når de har fått seg noe annet enn et suk­ker­kick, sier Furu­seth.

- Varm lunsj hver dag kos­ter en del?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi tar 1.200 kro­ner i må­ne­den i elev­be­ta­ling. Det er 30 pro­sent under det vi kunne tatt. I til­legg kos­ter det 15 kro­ner dagen for varm mat. Det betyr 300 kro­ner må­ne­den. Vi har lagt oss på et pris­nivå som vi mener de fles­te har råd til. Men er det noen som ikke kan be­ta­le så kan de få sti­pend.

- Det hand­ler om en trygg livs­stil og vi ser at ele­ve­ne har høyt læ­rings­ut­byt­te også se­ne­re på dagen når de har fått seg noe annet enn et suk­ker­kick, sier Furu­seth.

Di­rek­tø­ren for­tel­ler om stor søk­ning til ung­doms­sko­len der 50 av 100 sø­ke­re måtte av­vi­ses. De har al­le­re­de fått søk­na­der til barne­sko­len, selv om de ennå ikke har av­holdt plan­lag­te in­for­ma­sjons­mø­ter.

Lokal mot­stand

Geir Sverd­rup er gruppe­le­der for Ar­bei­der­par­ti­et i Nes kom­mune­sty­re. De er imot etab­le­rin­gen av en ny skole blant annet fordi de mener at det er en vel­dig liten enhet.

- Vi job­ber dess­uten med noe som heter Løft i Nes-sko­len. Det går på inn­hol­det i sko­len og at alle sko­le­ne skal jobbe med det samme. Også en pri­vat skole kan være med i den tenk­nin­gen, men gjen­nom­fø­ring av en del til­tak hand­ler om res­sur­ser.

- Der­som noen går ut av Nes-sko­len og inne i den pri­va­te, vil det følge pen­ger med ele­ven. Nes vil tape inn­tek­ter, an­slags­vis tre mill. kro­ner. Det betyr noen læ­rer­sti­lin­ger, men Nes-sko­len vil ikke klap­pe sam­men av den grunn.

- Vi er redd for at etab­le­rin­gen vil svek­ke sko­len, ikke løfte den, sier Sverd­rup.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Hoppensprett

Skolen er basert på et kristent verdigrunnlag og kristen oppdragelse

Skolen er åpen for alle og ingen vil bli påtvunget noen form for tro

Skolen har en egen, godkjent læreplan i RLE der Kristendomskunnskap har mer plass enn i Kunnskapsløftet

Skolen har ukas andakt mandag morgen og elevene lærer «månedens salme»