LANSERING: Blå Kors-prosjektet «Jeg Ser» ble lansert på Egertorget i Oslo sist lørdag blant annet artister som Tooji og Moi på scenen. Foto: Stuedal Kommunikasjon

Spillemidler betaler Blå Kors-prosjekt

Overskudd fra pengespillet Extra dekker nesten halvparten av utgiftene til Blå Kors- prosjektet for de sårbare barna.

Prosjektet «Jeg ser» er blitt tildelt 720.000 kroner for inneværende år fra Extrastiftelsen Helse og rehabilitering. Fra Helsedirektoratet får prosjektet 790.000 kroner i 2014. Spillemidlene utgjør dermed 47,7 prosent av finansieringen.

– Vi har gjort den vurderingen når det gjelder Extra-spillet at det i svært liten grad fører til spilleavhengighet slik det er i dag, sier fagsjef for politikk og kommunikasjon, Sten Magne Berglund, i Blå Kors Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonen har derimot sagt nei til å ta imot penger fra «Grasrotandelen» hos Norsk Tipping.

Ikke mot pengespill

Berglund viser til at Blå Kors jevnlig vurderer og diskuterer ulike spillemidler.

– Blå Kors er ikke imot pengespill som sådan. Vi jobber jo med spilleavhengighet og det finnes pengespill som skaper slike problemer. Extra gjør ikke det, sier fagsjefen som har arbeidet med spillavhengighet siden 2006.

Han legger til at Norsk Tipping har innført «Grasrotandelen» der organisasjoner og lag får en viss prosentdel av innsatsen fra alle spill i Norsk Tipping. Det gjelder alt fra Lotto til Oddsen og automater.

– Vi har valgt å si nei til disse inntektene fordi da ville vi vært finansiert av spill som har et stort potensial for å skape spilleavhengighet. Lotto har ikke det, men automater og oddsen har det, påpeker Sten Magne Berglund.

Raske penger

Fagsjefen opplyser at noe av det som trigger spilleavhengighet er for eksempel at det er kort tid mellom innsats og gevinst. Mye reklame kan også være problematisk.

Når det gjelder Extra-stiftelsen har Blå Kors gjort den vurderingen at det i svært liten grad fører til spilleavhengighet.

– Vi oppfatter Extra som et spill som i veldig liten grad skaper problemer. Vi har prøvd å vurdere det nettopp fordi vi ikke ønsker å ta imot penger fra noen som kan skape spilleavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Berglund underbygger vurderingene med å vise til statistikker som viser hva folk sier de har problemer med. Det er informasjoner som blant annet er hentet inn fra hjelpetelefonen for spilleavhengige.

– Extrastiftelsen nevnes av 0,8 prosent som sier de har problemer med spill. Men for å få opp det tallet må Extra slås sammen med Keno, Joker og skrapespill.

– De store problemskaperne er for eksempel kasinospill på nett, poker på nett, Oddsspill og slike ting, sier Sten Magne Berglund.

Lite trøbbel

Han viser til erfaring fra behandling av spilleavhengige og kunnskap om problemspilling tilsier at det er veldig liten sjanse for at mennesker blir spilleavhengig av Extra-spillet.

– Vi synes de heller ikke er veldig aggressive på reklame. Dette er noe som vi vurderer med jevne mellomrom, sier fagsjefen.

Han legger til at enkelte andre organisasjoner sier konsekvent nei takk til midler fra pengespill.

– Vi har altså ikke tatt samme standpunkt, men tar ikke imot penger fra spill som skaper avhengighet.

Extrastiftelsen

Extrastiftelsen helse og rehabilitering er en stiftelse bestående av 28 landsomfattende helse- og rehabiliteringsorganisasjoner som har konsesjon til å drive TV-spillet Extra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2012 ble det fordelt 220 millioner kroner til ulike tiltak landet rundt. Omsetningen i spillet har sunket jevnt over de siste fem årene.

Les også
Bistår i afrikansk alkohol-kampAlkohol i Afrika
Les også
Alkohol bremser utvikling
Les også
6 av 10 drikker aldri alkoholAvholdsfolket
Les også
Kristne avholdsruss i mindretallAlkotest ved kristne skoler