Snowden lover flere avsløringer

Ed­ward Snow­den gir ikke etter for pres­set fra USA og lover å komme med flere av­slø­rin­ger om hva ame­ri­kansk etter­ret­ning hol­der på med.

- Sann­he­ten kom­mer og kan ikke stan­ses, sier 29-årin­gen som tid­li­ge­re job­bet for de to ame­ri­kans­ke etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne CIA og NSA.

I for­ri­ge måned tok Snow­den med seg en bunke hem­me­li­ge do­ku­men­ter og for­lot NSA-ba­sen på Ha­waii der han job­bet. Nå har han søkt til­flukt i Hong­kong.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om­fat­ten­de over­vå­king

Fra et ho­tell­rom har han siden av­slør­te hvor­dan NSA gjen­nom sitt etter­ret­nings­pro­gram PRISM har dre­vet om­fat­ten­de over­vå­king av mil­lio­ner av ame­ri­ka­ne­re.

Dette har blant annet skjedd ved at etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­nen har fått til­gang til data­ser­ve­re hos Face­bo­ok, Goog­le, Micro­soft og Apple, samt mo­bil­te­le­fon­data fra sel­ska­pet Ve­ri­zon.

Sel­ska­pe­ne hev­der at de kun vi­dere­sen­der in­for­ma­sjon når det fore­lig­ger en retts­lig be­gjæ­ring og nek­ter for at ame­ri­kansk etter­ret­ning i prak­sis har en bak­dør inn i deres data­ser­ve­re.

Alt de øns­ker

Snow­den hol­der fast ved at an­sat­te i NSA kan få inn­syn i så å si en­hver epost-kon­to og liste over te­le­fon­tra­fikk, uten at noen bryr seg med det på­krev­de pa­pir­ar­bei­det.

- De kan ta seg inn og hente ut re­sul­ta­ter av alt de øns­ker, sa han man­dag i et in­ter­vju med den bri­tis­ke avi­senThe Guar­di­an.

- Te­le­fon­num­re, epost, bru­ker­iden­ti­fi­ka­sjon, IMEI-num­re til mo­bil­te­le­fo­ner og så vi­de­re. Re­strik­sjo­ne­ne er po­li­tisk ba­sert, ikke tek­no­logi­ba­sert, og de kan end­res til en­hver tid, sier han.

Al­vor­lig inn­gri­pen

Pre­si­dent Ba­rack Oba­mas ad­mi­ni­stra­sjon for­sva­rer over­vå­kin­gen av mil­lio­ner av ame­ri­ka­ne­re og hev­der at den er helt nød­ven­dig for å be­skyt­te USA mot ter­ro­ris­me. Det hev­des også at man tak­ket være denne over­vå­kin­gen har for­hind­ret en rekke ter­ror­ak­sjo­ner.

Snow­den mener på sin side at over­vå­kin­gen er lov­stri­dig og en al­vor­lig inn­gri­pen i pri­vat­li­vet til mil­lio­ner av uskyl­di­ge ame­ri­ka­ne­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det vil komme flere de­tal­jer om hvil­ken til­gang NSA har, sier Snow­den.

Lat­ter­lig på­stand

En­kel­te i USA har an­kla­get Snow­den for å løpe Kinas ærend, noe han kal­ler en lat­ter­lig på­stand.

- Jeg hadde reg­net med slik sver­ting da jeg valg­te å gå of­fent­lig. Spør dere selv; der­som jeg var en ki­ne­sisk spion, hvor­for flyk­tet jeg i så fall ikke di­rek­te til Bei­jing. Der kunne jeg ha levd i et pa­lass nå, sier han.

Blant dem som har kalt Snow­den en for­ræ­der, er USAs tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Dick Che­ney. Det tar Snow­den lett på.

- Å bli kalt for­ræ­der av Dick Che­ney er den høy­es­te ære som kan komme noen ame­ri­ka­ner til del, sier han, og viser til hvor­dan Che­ney førte alle bak lyset da USA gikk til krig mot Irak.