Seierskvinnen som tapte

KrFs nestleder Dagrun Eriksen har dratt i havn partiets største seiere de siste årene. Likevel ble hun vraket på hjemmebane.

Fredag var Dagrun Eriksens siste dag som stortingsrepresentant før nasjonalforsamlingen. I fjor ble hun fjernet fra stortingslista til Vest-Agder KrF, til fordel for Hans Fredrik Grøvan.

- Det er veldig rart. Hvis jeg nå skulle være ferdig med norsk politikk, ville det være veldig trist. Det kribler for mye! Men jeg vet at jeg får utløp for mitt politiske gen etter at stortingsperioden er over. Det gjør nok denne uka litt lettere, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF satser på å velte den rødgrønne regjeringen ved høstens stortingsvalg og bidra til en ikke-sosialistisk regjering. Selv tør hun ikke drømme om en statsrådspost.

- Det er en så stor kabal at ingen har klippekort inn i den, om vi kommer i regjering. Det eneste jeg er sikker på til høsten er at jeg vil jobbe for KrF i en eller annen form. Jeg vet ikke om det blir heltid, deltid eller mindre, sier hun.

Grunnlovsendring

Det er denne dama som får æren for å ha dratt i land privatskoleforliket, forliket mellom stat og kirke og formålsparagrafen i skole og barnehage. Men det er grunnlovens nye paragraf 2 hun ser på som sin største seier.

- Jeg har størst ærefrykt for at vi klarte å bevare den kristne og humanistiske arven i grunnloven. Mange tenkte at det var umulig å få til, sier Eriksen.

Hun var hovedforhandler for KrF i møte med opposisjonen og statsråden.

- Jeg tror folk nesten ble sjokka da de så hvor sterk den verdiforankringen ble.

Kritikk til småpartier

Kritikken fra konservative kristne grupper som Kristent Samlingsparti (KSp), De Kristne og miljøet rundt Ludvig Nessa ble hun derimot litt fortvilt over.

- De snakket om noe annet det som faktisk skjedde. De sa at vi fjernet Jesus fra grunnloven, men navnet Jesus har aldri stått der, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inn i valgkampen ønsker hun småpartiene velkommen til å skape verdidebatter.

- KrF ønsker dem hjertelig velkommen til det, men jeg utfordrer dem til å delta i den faktiske debatten og det som faktisk er sant.

Kjørte musketerprinsippet

Videre mener Eriksen at De Kristne og KSp bør finne seg en annen hovedmotstander enn det partiet som står dem nærmest. Hun frykter likevel ikke at de andre kristne partiene skal kapre stemmer fra KrF.

- Våre hovedmotstandere er partier som ikke vil ha verdidebatter, de rødgrønne partiene som i åtte år har hatt sjanser til å møte oss på en rekke politiske saker.

Hun lister opp familiepolitikk, frivillige ideelle organisasjoner og fattigdomsbekjempelse som noen områder KrF ligger i krig med regjeringen på. Senterparti-lederens invitasjon til samarbeid, ler hun av.

- Det har vi hørt mange ganger, men nå er det utelukket.

For å få gjennom stat/kirkeforliket i møte med statsråd Trond Giske, fikk Eriksen til en allianse med de andre ikke-sosialistiske partiene.

- Vi kjørte musketerprinsippet, én for alle, alle for én. Vi avklarte i forkant våre ulike prosjekter, og stod opp for hverandres målsetninger i møte med Giske. Hans strategi var å spille oss ut mot hverandre. Vi kjempet innbitt, og det fungerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var tøft for Eriksen da fylkeslaget vraket henne fra stortingslista i fjor.

- Jeg har aldri fått så mange positive tilbakemeldinger og seire for KrF, og så er det parallelt en prosess der du ikke skal få fortsette. Du tenker på dine feil og får en selvrefleksjon som du nesten kan bli litt tussete av.

Etter hvert innså hun at det var en ren maktkamp, der noen ønsket hennes plass.

- Likevel ble du gjenvalgt som nestleder. Er sørlendingene i utakt med resten av partiet?

- Husk at jeg hadde flertallet av lokallagene bak meg. Det er større mangfold på Sørlandet enn noen vil ha det til.

- Nifst på Stortinget

Det er 16 år siden den blide, rødhårede sørlendingen kom inn på Stortinget for første gang. Jon Lilletun fikk en statsrådspost i Bondeviks første regjering, og Eriksen ble vararepresentant. Da hadde hun vært to år i Kristiansand bystyre, men aldri vært ungdomspolitiker.

- Det var kjempenifst! Jon ringte på kvelden og sa «Du må kome her i morgo klokka fire!» Da måtte jeg hive meg på flyet, og lånte penger av mor, fordi jeg var student, sier Eriksen og ler.

Hun forteller at den første tiden var veldig forvirrende. Varaene ble hentet inn etter at kursene for nykommere var over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi måtte finne ut av det selv. Det var til tider skremmende.

Eriksen ble først plassert i forsvarskomiteen, der hun fikk kjøre tanks og helikopter. Siden var Eriksen i familie- og kulturkomiteen, og har etter 2005 vært med i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Familiepolitikk er noe av det som står hjertet hennes nærmest.

Hun viser til familiemeldingen og barnevernsmeldingen på begynnelsen av 2000-tallet som viktige saker for henne.

- Hva slags liv og muligheter til en framtid gir vi barnevernsbarna? Det henger sammen med en sterk familiepolitikk.

Etter en årrekke på Tinget innrømmer hun at hun kan bli litt blasert.

- Stortinget er din arbeidsplass. Men jeg kan enda få sug i magen og tenke at her går du rundt med de samme politikerne som du har sett på TV i mange år. Og du har samme stilling som dem, sier Eriksen.

Dagrun Eriksen

Nestleder i Kristelig Folkeparti siden 2004.

Født 1971 i Kristiansand.

Politisk aktiv i KrF siden 1995. Inn på Stortinget første gang som vara for Jon Lilletun i 1997. Vraket fra stortingslista til høsten.

Kjempet gjennom kirkeforliket, privatskoleforliket og enigheten om formålsparagrafene i skole og barnehage.