HÅP: Trond Taule i Bergen kont
...
HÅP: Trond Taule i Bergen kontaktsenter vil nå rusmisbrukere i Nygårdsparken. Han vil være med å gi dem håp. Foto: Kristine Øyvang
Samles rundt håpets telt
Del
Nygårdsparken i Bergen er annerledes denne uka og er mer preget av fred og trygghet. Flere rusmisbrukere får nytt håp.
- Jeg har selv vært narkoman i 30 år, jeg har mistet to barn og en mann i overdose. Men selv har jeg nå vært fri for rus i tjue år, sier Anne Lise Gulbrandsen, som nå arbeider i Evangeliesenteret og denne uken er i Nygårdsparken med et team på tretten personer derfra. Gulbrandsen har til daglig ansvar for de som skal trappe ned rus ved Brubakken Evangeliesenter i Telemark, i tillegg til at hun er evangelist.

- Jeg opplever det som en del av mitt kall. Jeg vil være med å sette mennesker fri, slik jeg selv har opplevd. Her er jeg helt på rett sted og har det som fisken i vannet, smiler hun og kan fortelle at rundt tretti personer har sagt at de vil bli frelst.Levende vitnesbyrdInitiativtaker Trond Taule i Bergen kontaktsenter mener Anne Lises liv og historie er noe av det som sterkest kan være med å gi håp til de som er lengst nede.

- Det skal mye til å motivere mange, de har gitt opp håpet for lenge siden. Men det er flere som er med oss, slik som Anne Lise, som tidligere var tunge misbrukere og som har blitt reist opp til et sterkt vitnesbyrd. Det gjør inntrykk. Vi vil gi håp midt i den forferdelige situasjonen mange lever i. Det har blitt et hardt miljø her og dessverre er det slik at det jevnlig dør folk, sier han.

I løpet av uken får mange tilbud om å komme inn på et rehabiliteringssenter. De som vil dette, må vise at de har motivasjon ved å holde seg i området.

- Mange får jo sjokk når vi sier at de kan få hjelp nå. Rusmisbrukere må ofte vente uker og måneder på behandling. Det er lange ventelister og en tragedie at de går i lang tid uten tilbud. Hvis kommunen vil sende rusmisbrukere til frivillige mottak, må kommunen selv betale for tilbudet, forteller Taule.Mange tar ansvarDet var en arbeider på Bergen kontaktsenter som først kom med ideen om en teltkampanje i Nygårdsparken. Taule kjente med en gang at det var noe de skulle gjøre.

- Vi kontaktet også menigheter som driver med arbeid blant rusmisbrukere. Det er med rundt ti menigheter og det er fantastisk, sier Taule.

Han forteller at det er lagt opp til en vaktordning, der det alltid er noen til stede i teltet. Mange får mat og samtaler og det er møter på kvelden. I tillegg har de hatt noen minikonserter. De har også sendt små team rundt i parken for å rydde boss og sprøyter. I forkant var det bønn og briefing i Johanneskirken.

- Vi ønsker ikke at dette arrangementet skal være et engangstilfelle. Vi vil nå rusmisbrukere. De trenger noen som gir dem håp. Når vi gjør sånt som dette så er det alltid noen som får hjelp og start på et nytt liv, sier Trond Taule.Politiker roser initiativetArbeiderpartiets byrådslederkandidat er svært fornøyd med arrangementet.

- Dette er kjempebra og et flott tilbud. Det har vært nok snakk, her er det noen som gjør noe. De har vist handling i en akuttsituasjon og det inspirerer til konkrete tiltak. Disse er forbilder, mener Harald Schelderup, som litt tilfeldig oppdaget arrangementet i Nygårdsparken og var til stede i parken. Selv om han mener området er et offentlig ansvar, er han glad for de frivillige som er på banen. Han ønsker gjerne et telt på fast basis.

- Nygårdsparken har vært i ferd med å bli et lovløst område, og dette året har det vært flere overdoser enn på lenge. Situasjonen er uholdbar, men denne uken er det akkurat som om sivilisasjonen har vendt tilbake, mener Ap-politikeren.

Dagen
Fakta: Møteaksjon

- Hva: Teltmøteaksjon for å nå de utslåtte i Nygårdsparken, Bergen

- Når: 16-21. august

- Hvem: Arrangører er Evangeliesenteret, Bergen Kontaktsenter og Nappane mottak, sammen med rundt ti menigheter i Bergen og omegn