Samarbeid i det blå

Et samarbeid i den blå delen av den politiske fargeskalaen, har aldri vært prøvd før. Spørsmålet er om et regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp bare vil ende i det blå.

Det er høyst ulike til­nær­min­ger til et sam­ar­beid fra de to parti­le­der­ne Erna Sol­berg og Siv Jen­sen.

Mens Sol­berg hele tiden har for­søkt en in­klu­de­ren­de og pro­vo­ka­sjons-fri linje, har Jen­sen lagt fram nær­mest ufra­vi­ke­li­ge krav uten ga­ran­ti­er for at hen­nes parti vil bidra til et makt­skif­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siv Jen­sen kom for to uker siden med ti krav til Høyre fordi hun var lei av at Høyre «av­ly­ser Frem­skritts­par­ti­ets po­li­tikk». Hun pekte på om­rå­der som bom­penge­fi­nan­sie­ring, hand­lings­re­ge­len, eldre­om­sorg, inn­vand­rings­po­li­tikk, pen­sjon og skatte­let­te.

Ut­spil­let må sees i sam­men­heng med at det kom rett før Frp-lands­mø­tet, og at det der­for var et indre­me­di­sinsk til­tak. Men li­ke­vel berør Jen­sen så sen­tra­le spørs­mål, både for lan­det og for et mulig re­gje­rings­sam­ar­beid, at de må tas med størs­te alvor.

Uenig­he­ter

Høyre og Frem­skritts­par­ti­et skil­ler lag i vik­ti­ge etis­ke spørs­mål som egg­do­na­sjon, forsk­ning på be­fruk­te­de egg og aktiv døds­hjelp. Det siste mo­men­tet står Frp helt alene om i norsk po­li­tikk og er i følge Af­ten­pos­ten et av i alt 50 pro­grampunk­ter der par­ti­et står helt alene.

I et sam­ar­beid med Høyre vil an­ta­ge­lig­vis ni­vå­et på bru­ken av olje­pen­ger i norsk øko­no­mi bli et av de vans­ke­ligs­te om­rå­de­ne å komme til enig­het om. Erna Sol­berg har gjen­tat­te gan­ger sagt at Høyre aldri kom­mer til å for­la­te en an­svar­lig øko­no­misk po­li­tikk, mens Siv Jen­sen gjer­ne vil spo­r­øy­te inn mer olje­kro­ner i bud­sjet­te­ne.

Legg til saker som luk­ke­de asyl­mot­tak, rett til syke­hjems­plass, 24 års gren­se for fa­mi­lie­gjen­for­ening, bi­stands­po­li­tikk og klima-til­tak, så er lis­ten over pro­blem-om­rå­der gans­ke be­ty­de­lig.

Hva vil de?

På top­pen av de po­li­tis­ke skille­lin­je­ne, kom­mer usik­ker­he­ten om hva som egent­lig kan komme til å skje der­som det blir en ikke-so­sia­lis­tisk valg­sei­er.

Høy­res frems­te ønske er et fire­par­ti-sam­ar­beid der også sen­trums­par­ti­ene er med. Parti­le­der Sol­berg har ikke be­kref­tet at Høyre øns­ker å re­gje­re sam­men med Frp alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På den andre siden har flere sen­tra­le Frp-til­lits­valg­te om­fav­net en løs­ning som ute­luk­ker sen­trums-par­ti­ene. Og, ikke minst: Frp vil ikke støt­te en re­gje­ring som de ikke selv er med i.

Det må sees på som et åtte år gam­melt util­slørt press­mid­del og de kan der­med være med og sørge for et fort­satt rødgrønt styre.

Blått samarbeid

Frp er det eneste av de syv partiene på Stortinget som aldri har sittet i en regjering

Frp vil ikke støtte en regjering de ikke selv er en del av

Høyre og Frp har oppnådd flertall sammen på flere meningsmålinger det siste året

Høyre har så langt ikke vært lystne på å regjere sammen med Frp alene

Sentrale tillitsvalgte i Frp mener at en regjering uten Venstre og KrF er det beste

Dette er fjerde artikkel av fire om mulige regjeringskonstellasjoner etter høstens stortingsvalg

Les også
Uklart alternativ, men alle vil ha maktskifteBlått samarbeidBlått samarbeid
Les også
- De Kristne tror de kan flytte fjell
Les også
Dette mener Høyre
Les også
Dette mener Fremskrittspartiet (Frp)