UTFORDRING: Ap-leder Jonas Gah
...
UTFORDRING: Ap-leder Jonas Gahr Støre blir varm i trøya når han blir spurt av Sten Sørensen om hvilken utfordring han har til stevnedeltagerne når det gjelder flyktningene i Syria og verdens kriser. Han vender seg mot publikum og ber dem bidra sammen med menigheter, lag og organisasjoner til å ta godt imot flyktningene fra Syria som kommer. Foto: Astrid Dalehaug Norheim
Salmer og selfies for Støre i Sarons dal
Del
– En mektig opplevelse, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre etter å ha snakket om tro til 2500 i Sarons dal. Han fikk en varm mottagelse.

– For meg er det ganske nytt å snakke om dette. Jeg synes det er fint og håper folk opplevde det fint å høre på Knut Arild og meg, sier han.

Ingen leder i Arbeiderpartiet har tidligere besøkt Sarons dal for å snakke om sin kristne tro. Torsdag kveld gjorde Støre det sammen med KrF -leder Knut Arild Hareide, som er vant med å være på sommerstevne i Kvinesdal.

Mye tyder på at Støre kom til sine egne, til tross for at det vakte sterke reaksjoner i givermassen til Troens Bevis da leder Rune Edvardsen for to år siden gikk ut med støtte til Arbeiderpartiet.

Se også: Video fra Arbeiderpartilederens møte med Sarons Dal

Forventningsfullt

I forkant av kveldsmøtet torsdag snakket Dagen med en rekke deltagere på stevnet. Kritikken mot Arbeiderparti-støtten var som blåst bort. I stedet fremhevet mange at Støre fremstår som en svært tillitsvekkende leder, og de var spent på å høre hva han hadde å si om sin tro. Men en del skiller mellom Støre som person og Arbeiderpartiet, som de er noe mer avventende til.

Vigdis og Roald Johannessen fra Randesund i Kristiansand har reist til Kvinesdal.

– Jeg har følt godt for KrF og Arbeiderpartiet. Politisk ligger jeg et sted mellom de to, sier Roald Johannessen. Den tidligere stål- og anleggsarbeideren har selv vært medlem i Arbeiderpartiet i noen år.

– Det er veldig godt, sier han om Støres besøk til Sarons dal.

Les også: Rune Edvardsen gjentar sin støtte til Arbeiderpartiet

«Jeg har en tro»

Ute er ennå varme i sola når den mørklagte møtesalen fylles opp. På scenen ledes lovsangen av den tidligere boyband-artisten Christian Ingebrigtsen.

Statsminister Erna Solberg (H) fyller skjermen. Hun var også invitert, men kunne ikke komme. I stedet fikk Troens Bevis et tv-intervju med henne om tro . Deretter går de to partilederne frem til applaus fra salen.

– Hvordan vil du beskrive Jesus? spør samtaleleder Sten Sørensen.

– Et ufattelig modig menneske som er bærer av verdier og håp knyttet til forsoning og tilgivelse. Han var en som våget å utfordre makten, svarer Støre.

– Han er frelseren i mitt liv, svarer Hareide.

Støre utdyper sin tro.

- Jeg har en tro. Tilgivelse, forsoning og dialog er viktig for at mitt liv går opp. Det er ligning med mange ukjente, men det har gitt trygghet og tilhørighet som er viktig for mitt liv, sier Støre.

Les også: – Misjon mye viktigere enn politikk

Abort

Det skarpeste spørsmålet gjelder abort . Hvordan kan man få ned aborttallene? spør Sørensen, som selv er ordførerkandidat for KrF i nabokommunen Lyngdal.

– Abort skjer og har alltid skjedd. Spørsmålet er hvordan vi tar vare på de sårbare i denne situasjonen. Da må kvinnen ha det avgjørende ordet, sier Støre.

Ap-lederen blir varmere i trøya når han blir spurt om hvilken utfordring han har til stevnedeltagerne når det gjelder flyktningene i Syria og verdens kriser. Han vender seg mot publikum og ber dem bidra sammen med menigheter, lag og organisasjoner til å ta godt imot flyktningene fra Syria som kommer.

Kraftig applaus er svaret.

«Hjelpe der de er»

Leder Rune Edvardsen entrer scenen og gir kristenfolket en utfordring.

– Hvis det er noen som skal stå opp for de fattige i verden, er det vi.

På sine mange reiser til Kongo har han møtt kvinner og barn som er utsatt for grove overgrep. Nå benytter han anledningen til å gi en kilevink til de som mener at flyktningene best kan hjelpes i nærområdene.

– Jeg har sett helvete på jord. Da blir det ikke så aktuelt å si «Vi må hjelpe de der de er». Hvis vi sier at det blir dyrt å ta dem til Norge, kan vi spørre: Hvor mye koster du da? spør han retorisk.

LES OGSÅ: Rune Edvardsen på Protestfestivalen: «Hvis jeg fikk styre landet»

Salmesang og selfies

Møtet blir avsluttet med stående salmesang. Etterpå er det tett av folk rundt Ap-lederen som vil ta selfies og snakke med ham.

Aslaug Verdal fra Byremo er en av de første som går frem for å møte Støre.

– Det er flott at han kom. Han er en dyktig politiker som vi føler vi kan stole på, sier hun til Dagen.

– I salen sitter Ellen og David Karlsen fra Skien. De hadde også reist til Sarons dal for å høre partilederne.

– Støre er ærlig og oppriktig, sier de.

– Han kom ikke med noe flåseri, sier David Karlsen.

– Kommer dere til å stemme Ap nå?

Karlsen svarer unnvikende:

– Vi skal være takknemlige for det verdigrunnlaget som sosialdemokratene har gitt oss. Nøkternhet og fellesskap er viktig, sier han.

Støre vandrer ut i kvelden, går mellom tett befolkede kafébord, hilser, snakker og går en tur bort til kafételtet sammen med Rune Edvardsen.

Pastor og KrF-politiker Arnfinn Clemetsen hilser på Ap-lederen.

– Veldig bra. Jeg har vært opptatt av å få tro mer på banen i det offentlige rom, sier han.

Ingen skepsis

Leder Rune Edvardsen står i folkemylderet rundt Ap-lederen.

– Dette ble akkurat som jeg hadde håpt. De har lært mye, og vi har lært mye, sier han.

– Du mistet mange støttespillere da du gikk ut med støtte til Ap for to år siden?

– Nei, vi fikk mange også. Flere ringte og sa at de ville gi dobbelt. Vi økte inntektene med nesten 10 prosent.

– Merker du noe til Ap-skepsisen her?

– Nei. Det er bare journalistene som spør om det.

LES OGSÅ: Ber om tilgivelse for Ap-utspill

Nye velgere

Støre har trukket seg tilbake. Solen har gått ned. Inne i hallen dunker rytmene fra ungdomsmøtet. John Kleiven fra Lyngdal slår seg ned på en benk.

– Støre ga et positivt inntrykk. Han virka ærlig, selv om han ikke var så direkte om troen sin, sier han.

– Hvor mye har partilederens tro å si for kristne velgere?

– For noen har det ganske mye å si, sier han.

Om seg selv sier han at han sympatiserer med KrF, men verdsetter Arbeiderpartiets fordelingspolitikk.

– Tror du Støre fikk noen nye velgere her i kveld?

– Jeg ser ikke bort fra det.

krf,rune edvardsen,sarons dal,sten sørensen,troens bevis verdens evangelisering,arbeiderpartiet,høyre,jonas gahr støre,knut arild hareide,kvinesdal,sommerstevne,valg2015,valgkamp