Assads styrker kontrollerer nesten hele Aleppo

Syriske regjeringsstyrker kontrollerer nå nesten hele Aleppo. Over 700 opprørere har lagt ned våpnene og overgitt seg det siste døgnet, ifølge myndighetene i Russland.

Etter en blodig offensiv de siste ukene er opprørerne nedkjempet i de fleste bydelene de kontrollerte i Øst-Aleppo. Natt til mandag falt bydelen Sheikh Saeed, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Hæren har full kontroll over bydelen Sheikh Saeed. Regimet kontrollerer nå 93 prosent av de tidligere opprørskontrollerte områdene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det pågikk kamper i morgentimene mandag, og veien ligger åpen mot de gjenværende opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Forsvarsdepartementet i Russland, som støtter regjeringsstyrkene, hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at 728 opprørere har overgitt seg det siste døgnet.

Delt by

Syrias nest største by har siden 2012 vært delt i en regjeringskontrollert vestlig del og en østlig del under opprørsstyrkenes kontroll. At opprørerne ser ut til å bli nedkjempet av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad, kan bli et vendepunkt i den snart seks år lange krigen.

Samtidig med dramaet som utspiller seg i den stadig mer raserte syriske storbyen, møttes utsendinger fra flere land i Paris og Genève lørdag i nok et forsøk på å få i stand en våpenhvile. USAs utenriksminister John Kerry sa det kan ha blitt begått krigsforbrytelser i offensiven mot opprørerne i Aleppo.

Mange har flyktet

Over 70.000 sivile har nå flyktet fra de tidligere opprørskontrollerte områdene øst i byen.

– De flyktet mot de regjeringskontrollerte områdene vest i Aleppo, samt mot bydelene der regjeringsstyrkene nylig har tatt kontrollen, sier Rami Abdulrahman i SOHR.

Natt til søndag flyktet minst 10.000 sivile fra områdene som fortsatt kontrolleres av opprørere, og i løpet av formiddagen tok ytterligere 4.000 seg over til regjeringskontrollert side av byen via såkalt humanitære korridorer opprettet av syriske regjeringsstyrker. Over 400.000 flyktninger befinner seg nå i Vest-Aleppo.