KORS-SCENE: Et stort kors fung
...
KORS-SCENE: Et stort kors fungerte som scene under arrangementet i Malmö Arena mandag kveld. Foto: Klaus Gustafsson
Paven: – Kristne har et spesielt ansvar
Del
Under mandagens møte i Malmö Arena løftet pave Frans frem kristnes ansvar i møte med klimaendringer og flyktningstrømmen. Unge katolikker fra Norge tar oppfordringen på alvor.

«Den første gale mannen i verden var Jesus!»

Folk jubler.

Det er Marguerite Barankitse fra Burundi som snakker. Den afrikanske kvinnen forteller hvordan hun startet et barnehjem helt på egenhånd – et prosjekt hun senere ble nødt til å ta med seg på flukt til nabolandet Rwanda da væpnede menn gikk til angrep mot landsbyen hun bodde i.

– Folk kalte meg gal, sier hun fra den provisoriske scenen – korset som strekker seg fra der pave Frans sitter og utover i publikum.

LES: Han har spilt fotball med paven

Barankitse var en av fire talere paven hadde invitert fra ulike deler av verden for at de skulle komme med sine vitnesbyrd til de frammøtte i Malmö Arena mandag kveld. Alle fire vitnet om store samfunnsmessige utfordringer i sine respektive hjemland, enten det var snakk om krig, sult eller klimakrise.

FRA VENSTRE: Paulina Blecha (24), Anja Zawadzka Persvold (24), Mari Ulleberg Søreng (26), Rahwa Aregay (19) og generalsekretær Henrik Emil Greve (28) i Norges Unge Katoliker (NUK). Foto: Klaus Gustafsson

– Vi trenger mer galskap

Da paven tok ordet etter at de fire var ferdige, og videre i en personlig tale han holdt til hver enkelt av dem, adresserte han de samme utfordringene som publikum nettopp hadde fått høre førstehåndsbeskrivelser av.

Blant annet snakket han om de drastiske klimaendringene verden har vært vitne til de siste årene, hvorpå han konstaterte at kristne har et spesielt ansvar for å passe på planeten og motarbeide disse.

Det samme sa han om flyktningstrømmen.

– Og vi trenger mer av denne galskapen, sa han og viste til historien Barankitse nettopp hadde fortalt.

Se video: Pave Frans ankommer Malmö Arena i åpen bil:

 

– Vi bryr oss

Generalsekretær Henrik Emil Greve i Norges Unge Katolikker (NUK) var sammen med en gruppe på fire til stede i Malmö Arena mandag kveld. Han er ikke i tvil om at pavemøtet har gjort inntrykk.

– Det er viktig at vi som kristne er opptatt av å ta vare på skaperverket, sier han til Dagen.

Det er også de andre enige i.

– Det er ikke slik at vi ikke bryr oss om miljøet. Det høres kanskje litt klisjéaktig ut, men jeg gjør det jeg kan, sier Anja Zawadzka Persvold (24).

LES OGSÅ: Ulike syn på pavebesøket

Også når det gjelder dagens flyktningsituasjon, er det samstemt enighet med paven i at kristne har et spesielt ansvar.

– I for eksempel Caritas har vi en humanitær organisasjon som når ut til mange mennesker i flere land, og hjelper oss til å holde fokus også på de litt glemte krisene, sier Greve.

– Det første vi kan gjøre er å be for dem. Det høres kanskje ikke så konkret ut, men jeg opplever å finne så mye styrke hos Gud, sier Anja.

– Jeg la merke til at alle de fire talerne trakk fram kjærlighet som noe man ikke kommer langt uten, sier Rahwa Aregay (19).

Pave Frans vinker til forsamlingen etter møtet i Malmö Arena mandag 31. oktober. Foto:TT News Agency/Emil Langvad / Reuters / NTB Scanpix

Se også:

paven,pave frans,sverige,pavebesøk,kristne,klimakrisen,klima,miljø,flyktningstrømmen,flyktningkrisen,norges unge katolikker,burundi,rwanda,afrika,flyktninger,marguerite barankitse,samfunn,rahwa aregay,caritas,caritas norge,anja zawaddzka persvold,henrik greve,henrik emil greve