KrF vil ikke lage en plan B

KrF velger seg Høyre og sentrum, men lager seg et stort handlingsrom tilfelle alt skulle gå skeis.

– Jeg er veldig komfortabel med resultatet, sierPål Kårbø, fylkesleder iHordaland KrF.

– Vi sender et klart signal tilErna Solberg og forventer atHøyre tar det på alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristelig Folkepartis landsstyremøte la denne helgen grunnen for det neste årets politiske spill før stortingsvalget om nesten et år.

Landsstyret vedtok enstemmig å samarbeide med Høyre og de andre sentrumspartiene etter neste stortingsvalg (se faktaboks). Men de vil ikke være garantist for en blå regjering. Alternativet er «mest sannsynlig» å gå i opposisjon.

Vedtaket utelukker imidlertid ikke samarbeid med Arbeiderpartiet, bare det å gå i regjering med Fremskrittspartiet.

– Med respekt for de politiske forskjellene, er et regjeringssamarbeid medFrp ikke aktuelt, sa KrF-lederKnut Arild Hareide i sin tale til landsstyret lørdag ettermiddag.

Verdispørsmål

Fylkeslederne Dagen har snakket med, svært fornøyde.

– Dette er i tråd med det jeg ønsket. Vi ønsker primært en regjeringsposisjon, sier Jon Christian Anker, fylkesleder i Troms KrF.

Av partiene i sentrum er det mest aktuelt å samarbeide med Venstre og Senterpartiet, men ogsåMiljøpartiet De Grønne (MDG) kan være aktuelt. Anker mener det er for stort sprik mellom KrF og Frp til å sitte i samme regjering.

– Det gjelder særlig i verdispørsmål, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trude Brosvik fra Sogn og Fjordane KrF er blant dem som gjerne ville utsette å ta et veivalg fram til landsmøtet i vår. Når det ble som det ble, var hun fornøyd med at det ble gjort en avgrensning overfor Frp.

– Regjeringssamarbeid med Frp er uaktuelt, istemmer Oddny Helen Turøy, vara for fylkeslederen i Rogaland KrF.

Selv om landsstyret endte med et enstemmig vedtak, var det en åpen debatt der det ble tatt til orde for andre alternativer undervegs.

– Har noen taltArbeiderpartiets sak?

– Det har vært noen som har talt alle sin sak, og trukket fram positive og negative sider ved alle partier. Vi har jo hatt utfordringer med alle partier i større eller mindre grad. Det er ikke problemfritt med Venstre heller, sier Turøy.

Ifølge Kårbø var det en god og nyansert debatt uten ferdigskrevne formuleringer, og at det verken var kampvotering eller steile fronter.

– Alle fylkeslag har pekt på at svaret bør være i sentrum, sier fylkeslederen i Hordaland KrF.

Det er lite trolig at KrFs landsmøte til våren kommer til å endre noe særlig på vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg forventer at dette vedtaket står seg, om det ikke skjer noe større politisk i Norge framover. Hovedlinjene i mine anbefalinger er valgt, sier partileder Knut Arild Hareide til Dagen.

– Hvilke av dine anbefalinger ble ikke valgt?

– Det vil jeg ikke si noe om av respekt for landsstyret.

Plan B

Statsminister Erna Solberg (H) tolker KrFs signaler dit hen at de ønsker et fortsatt samarbeid.

– Jeg håper det betyr at vi kan snakke litt mer om politikk når velgerne skal stemme på oss, og litt mindre om valgkonstellasjoner og samarbeid, sier hun til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var på forhånd spent på om KrF ville velge ham. Med det nye vedtaket kan døra fortsatt være på gløtt, selv om vedtaket slår fast at det å gå i opposisjon er mest sannsynlig. Støre sier at hans dør alltid vil være åpen for de partiene som ønsker en ny regjering. Han peker på at KrFs vedtak er et tydelig signal om at partiet ønsker nettopp det.

– Det skaper en helt ny dynamikk ved at samarbeidspartiet KrF vil fjerne dagens regjering ved å utelukke Frp, sier Støre til NTB.

KrF er imidlertid opptatt av ikke å være opptatt av en plan B nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, vi går for dette og har sikret oss et handlingsrom dersom Erna ikke velger oss, sier Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF.

– Er det egentlig realistisk med en sentrum-Høyre-regjering?

– Ja, jeg tenker det, sier hun.

Landsstyrets vedtak utelukker ikke at KrF kan fortsette som støtteparti for en Høyre/Frp-regjering.

– Vi sier ikke nei til å støtte dem, men det er nok svært usannsynlig for å si det slik, ut fra debattene vi har hatt, sier Brosvik.

– Nå skal vi bruke energi på plan A, sier Brynjar Høidebraaten, fylkesleder i Østfold KrF.

– Hva med Støres frierier?

– At noen er forelska i oss, betyr ikke nødvendigvis at vi er forelska i dem, sier Høidebraaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeidsro

Anker i Troms Frp mener det var viktig å få en beslutning om veivalg nå for å få arbeidsro fram mot valgkampen.

– Nå håper jeg vi kan få jobbe med politikk i stedet for den evinnelige praten om «hva vil skje hvis», sier han.

– Vi står for det vi mener, og så er det opp til velgerne å si sitt. Det er sentrum som vil avgjøre dette valget. Vi utfordrer Erna til å velge sentrum, sier Hareide.

– Med et så enstemmig landsstyre - har det egentlig vært aktuelt å åpne døra mot Ap, eller har det vært et spill for galleriet, Dagrun Eriksen?

– Det er vanskelig å si om det har vært enstemmig lenge. Har døren egentlig vært åpen? Det er første gang partiets landsstyre snakker sammen med mål om å bli enige om noe. Alle synspunkt har fått komme på bordet og bli vurdert, sier KrFs nestleder,Dagrun Eriksen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.