Nederlag for May om brexit-prosess

Den britiske regjeringen uttrykker skuffelse etter at høyesterett besluttet at Storbritannia ikke kan innlede utmeldingsprosessen fra EU før saken er behandlet i Parlamentet.

– Regjeringen er skuffet, men vil rette seg etter domstolens kjennelse, sier regjeringsadvokat Jeremy Wright.

Ifølge en talsmann for statsminister Theresa May vil kjennelsen ikke føre til forsinkelser i brexit-prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdagens avgjørelse i høyesterett ble gjort med åtte mot tre stemmer. Det betyr at den britiske regjeringen ikke kan aktivere artikkel 50 i Lisboa-traktaten uten å spørre Parlamentet. May har argumentert for at behandlingen i Parlamentet er unødvendig, og kjennelsen er derfor et nederlag for regjeringen.

Intet skotsk veto

De elleve høyesterettsdommerne har også enstemmig besluttet at det ikke er nødvendig at Skottland, Nord-Irland og Wales gir grønt lys for at brexit-prosessen kan innledes.

Artikkel 50 må utløses før Storbritannias formelle utmeldingsprosess fra EU kan starte. Det er denne som danner rammeverket for utmeldingsprosessen, den første i EUs historie noensinne.

May har varslet at hun vil starte forhandlingene med EU i slutten av mars. Når forhandlingsresultatet er klart, skal dette behandles i Parlamentet, noe som er ventet å skje i 2019.

Labour-løfter

Det at Parlamentet skal spille en direkte rolle i å få prosessen i gang, har skapt frykt for at tidsplanen blir forsinket som følge av lange debatter både i Underhuset og Overhuset.

Opposisjonslederen og EU-tilhenger Jeremy Corbyn sier imidlertid at Labour ikke kommer til å stikke kjepper i hjulene for prosessen.

– Labour respekterer beslutningen i folkeavstemningen og det britiske folkets vilje og kommer ikke til å forstyrre prosessen for å utløse artikkel 50, sier Corbyn i en uttalelse etter kjennelsen, ifølge nyhetsbyråetReuters.

– Må holdes ansvarlig

Men partiet varsler samtidig at det vil kreve visse betingelser for hvordan prosessen framover skal foregå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Labour krever en plan for regjeringen for å garantere at den holdes ansvarlig overfor Parlamentet under forhandlingene, uttaler partiet.

Ifølge britiske medier har May og hennes konservative regjering allerede forberedt et lovforslag for å sikre at prosessen går så raskt som mulig.

Britene stemte for å forlate EU i en folkeavstemning 23. juni. De andre EU-landene har ønsket å komme i gang med formelle forhandlinger så fort som mulig.