Ingen budsjettgaranti fra KrF

KrF har ikke stilt noen ultimative krav om bilpakken, ifølge partileder Knut Arild Hareide. Men KrF-kilder sier det er for tidlig å konkludere med at partiet til slutt vil støtte regjeringens budsjett.

Torsdag ble det bekreftet at forhandlingene om neste års statsbudsjett løftes opp til de parlamentariske lederne i de fire borgerlige partiene. De møtes på Stortinget klokken 11 fredag.

KrF-lederKnut Arild Hareide ga torsdag flere intervjuer hvor han kommenterte regjeringens bilpakke, som er en del av det grønne skatteskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har ikke stilt noen ultimative krav knyttet til den, sa Hareide til NTB om pakken.

Overfor VG utdypet han:

– Derfor kan vi forhandle om et budsjett selv om pakken blir stående som den er nå. Men det vil være svært vanskelig.

– Prematurt

Hareide ønsket fredag ikke selv å kommentere saken ytterligere. Men fra KrF-hold blir det understreket at partiet ikke har besluttet hvordan det skal forholde seg til prosessen videre og til et eventuelt sammenbrudd i forhandlingene.

Det er derfor prematurt å konkludere allerede nå med at partiet til sjuende og sist kommer til å skille lag med Venstre, stemme subsidiært om budsjettet sammen med Høyre og Frp og redde regjeringen når det i starten av desember skal stemmes over 2017-budsjettet i Stortinget, sies det fredag.

Fra KrF-hold blir det overfor NTB understreket at partiet ikke er låst når det gjelder bilpakken, men at gjennomslag på andre områder, for eksempel innen familiepolitikken, vil veie tungt for partiets holdning videre.

Den fastlåste konflikten om klimapolitikken har sørget for at forventningene er lave før de fire borgerlige partienes parlamentariske ledere samles i statsrådssalen fredag.

Frp og Venstre i strid

Finanspolitikerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF har forhandlet i over to uker uten å komme fram til en enighet, og avstanden er stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venstre er svært misfornøyd med regjeringens bilpakke, som er en del av det grønne skiftet. Pakken legger opp til visse avgiftsøkninger på bensin og diesel, men kompenserer bilistene i form av bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift for fossilbiler.

Frp har kontant avvist å røre pakken, senest etter et møte torsdag kveld.

Partene har gitt seg selv frist til søndag kveld klokken 18 med å bli enige om en budsjettavtale.

Etter hvert som fristen nærmer seg, blir det stadig mer sannsynlig at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) vil engasjere seg direkte i samtalene. Det kan skje allerede fredag kveld. (©NTB)