RÅTNER: Mandal Kirke trenger omfattende renovering, men kommunens politikere mener staten må bidra. Hvis ikke vil de la kirken forfalle, har de tidligere sagt.

Bare 25 millioner til oppussing av kirker

Regjeringen vil bruke 25 millioner kroner til oppgradering av museumsanlegg og 25 millioner kroner til istandsetting av kirkebygg neste år.

Les også: Statsbudsjettet 2017 - her er nyhetene

Hele budsjettet finner du på regjeringen.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-----

Tilskuddene er en del av tiltakspakken mot økt ledighet på deler av Sør- og Vestlandet.

Tilskuddet til kirkeprosjekter er fordelt til Mandal kirke, Avaldsnes kirke på Karmøy, Sørbø kyrkje på Rennesøy, Vangskyrkja på Voss, Os kyrkje i Hordaland, Bremsnes kirke på Averøy, Hov kirke i Sunndal, Åsskard kyrkje i Surnadal og Sankt Jetmund kyrkje i Vanylven, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

Monner lite

Men dette monner ikke mye. Tidligere i år skrev vi her i Dagen om at det kan koste opp mot 60 millioner kroner bare å redde den store trekirken i Mandal - og at politikerne vil la kirken forfalle om de ikke får hjelp fra staten:

Etterslep på vedlikehold

– Det er et betydelig etterslep på vedlikehold av kirker. Jeg er glad for at staten nå kan gi et tilskudd som sikrer god fremdrift i prosjekter på noen viktige kirkebygg, og ved det bidra til økt sikring av fredete og listeførte kirker, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding.

Tilskuddet til museumsanlegg vil gå til å bygge ny passasjerbåt til Ole Bulls hjem Lysøen i Os, og til oppgradering av museumsanlegg hos Dalane Folkemuseum, Jærmuseet og Hardanger og Voss museum.

– Alt for lite

– Det bevilges alt for lite penger til vedlikehold av kirker i statsbudsjettet, sier Geir Møller, leder i yrkesorganisasjonen Kirkeansatte i Delta.

– Vi har mange kirker rundt i landet som trenger vedlikehold og står i fare for å forfalle. Regjeringen brude sett muligheten nå og bevilget et langt større beløp . Dette er bare en dråpe i havet, sier Geir Møller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kan koste over 60 millioner kroner å redde landets største trekirke
Les også
Vil la kirken forfalle uten statlig hjelp
Les også
Mer studiestøtte til studenter
Les også
Jensen: – Budsjettet vil løse flere problemer for folk flest
Les også
Grønt skatteskifte på 1,6 milliarder
Les også
Ingen endringer i NRK-lisensen
Les også
Ny rekord: Regjeringen pøser på med oljekroner