US Marines under en flaggseremoni på Filippinene. Snart kan soldater fra styrken, som har hele verden som sitt operasjonsområde, være på plass på Værnes. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB scanpix

Amerikanske soldater kan være på Værnes i januar

Den planlagte styrken på 300 amerikanske soldater kan komme til Værnes i Trøndelag allerede rett etter nyttår.

Adresseavisen skriver at arbeidet med å få på plass en rotasjonsordning for amerikanske marineinfanterister på Værnes snart har pågått i ett år, og at prosessen er i sluttfasen både praktisk og politisk. I disse dager monteres det angivelig køyesenger som styrken skal bruke.

Det er USA som har tatt initiativet til utplasseringen, og norske stortingspolitikere skal ha blitt informert allerede i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen legger ifølge avisen bare opp til en orientering om saken i utenriks- og forsvarskomiteen, og ingen stortingsbehandling. Bakgrunnen er at amerikansk nærvær allerede er forankret i avtaler med Norges allierte.

Venstre, SV, Frp og Senterpartiet har stilt spørsmål ved planene, og Venstre-leder Trine Skei Grande har kalt planene en «outsourcing» av det å ta vare på landet vårt. Arbeiderpartiet har sagt at partiet støtter planene.