I god tid før skolenes juleavs
...
I god tid før skolenes juleavslutning kommer Kunnskapsdepartementet med en revidert veiledning for skolegudstjenestene. Der heter det at alle skoler bør ha tilbud om skolegudstjeneste, men også ha et skikkelig, alternativt tilbud for dem som ønsker det. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Skolene og kirken på Voss lager julesamling uten forkynnelse
Del
Kirken og rektorene på Voss kaller det «nybrottsarbeid», den nye obligatoriske julesamlingen for alle elever, som «ikke vil inneholde forkynnelse, bønn eller annen religiøs utøvelse».

Dette skriver kirken i Voss og rektorgruppen i Voss kommune i en felles pressemelding torsdag ettermiddag.

Det har skapt mye oppmerksomhet og debatt, både lokalt og nasjonalt, etter at rektorene på skolene i Voss kommune bestemte at elevene i år ikke får tilbud om den tradisjonelle skolegudstjensten i kirken før jul .

Skolene dropper julegudstjeneste på Voss  

«Representantar frå rektorgruppa og representantar frå Kyrkja i Voss har gjennom konstruktiv og løysingsorientert dialog utarbeidd eit rammeverk til ei jolesamling som skal gjennomførast i samarbeid mellom kyrkja og skulane i løpet av desember 2016» , står det i pressemeldingen.

Obligatorisk, uten bønn og forkynnelse

Og resultatet blir en obligatorisk julesamling for alle elevene i kommunen, i sin lokale kirke:

«Innhaldet i jolesamlinga er bygd på element frå læreplan og kompetansemål i KRLE-faget knytt til den kristne jolefeiringa, og vil ikkje innehalde forkynning, bøn eller anna religiøs utøving for elevane.»

Det presiseres at utformingen av julesamlingene vil skje i samarbeid mellom kirken og den enkelt skole.

Preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien , var krystallklar da hun på bispemøtet i oktober snakket om skolegudstjenester :

– En kristen gudstjeneste som ikke forkynner evangeliet om Jesus Kristus, er ikke en kristen gudstjeneste. Derfor er det også fra skolens perspektiv viktig at skolegudstjenestens preg av faktisk å være en kristen gudstjeneste ikke tones ned, sa hun.

Les hele saken her: Stiller klare krav til skolegudstjenester

I ettertid har både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen , integreringsminister Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg gitt sin støtte til skolegudstjenester:

Evalueres på nyåret

FAU-lederene ved skolene i Voss kommune har fått presentert rammeverket for julesamlingene. De tat det med seg videre til FAU-møter lokalt - og det er deretter ventet at foreldreutvalgene kommer med en felles uttalelse.

Det fremgår også av pressemeldingen fra kirken og rektorgruppen i Voss kommune at det de kaller «nybrottsarbeidet» skal evalueres i januar.

Det norske folk vil ha skolegudstjenster

I begynnelsen av denne uken stilte Dagen dette spørsmålet til det norske folk:

«Bør norske rektorer legge til rette for at elevene får gå på skolegudstjenste før jul?»Og resultatet?

Flertallet for julegudstjenester er massivt i folket , ifølge fagsjef Knut Weberg i InFact.

– Det er rent flertall for skolegudstjenester i alle aldersgrupper, i alle regioner og blant begge kjønn. Tallene viser at det er ingen dissens i det norske folk,

Les artikkelen her: Syv av ti ber rektorer si ja til skolegudstjenester

-------

Her kan du lese flere artikler, kommentarer og debattinnlegg om skolegudstjenester

* Hva mener du?

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden!

 

den norske kirke,kirken,voss,skolegudstjeneste,julesamling,forkynnelse,bønn,religion,livssyn,sylvi listhaug,erna solberg,torbjørn røe isaksen,jul,høyre,frp,fau