Mistenker underslag i NLM

To av Misjonssambandets nasjonale medarbeidere i Kenya er suspendert, mistenkt for å ha underslått minst en halv million kroner.

Bladet Utsyn, som er hovedorgan for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), skriver at det er usikkert hvor mye penger det er snakk om.

– Men beløpet det stilles spørsmål ved, er på omkring en halv million kroner, sier Hjalmar Bø, leder for NLM Utland, til bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kenya er et land med mye lavere levestandard enn Norge, og pengeverdien er derfor høyere. Likevel er en halv million kroner mye penger.

– Vi opplever at dette er et høyt beløp og ser på dette som en alvorlig sak. Summen er betydelig uavhengig av at det skjer i Kenya, sier Bø til Dagen.

Granskes

NLM har engasjert et eksternt revisjonsbyrå, KPMG, til å granske saken.

De to medarbeiderne som er under mistanke, jobber ved NLMs kontor i Kenya. De er suspendert så lenge granskningen pågår. For NLM dreier det seg i første omgang å få klarhet i hva som har skjedd og sikre eventuelle bevis, blant annet gjennom beslag av datamaskiner.

– På dette stadiet bruker vi ordene mulig underslag om det som er skjedd. Her virker det som det er snakk om at pengene er brukt til egen vinning, ikke til å bestikke noen, sier Bø.

Han understreker at det er viktig å komme mer til bunns i saken før han kan si noe mer.

KPMG har allerede levert et utkast til rapporten de skal levere, og det er ventet at den endelige rapporten vil foreligge i løpet av forholdsvis kort tid.

Gjelder skatt

Bø orienterte om saken for NLMs hovedstyre i september. I hovedstyrets møtereferat ble saken omtalt som «en mulig korrupsjonssak på et av feltene».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen kontaktet Bø i etterkant av møtet, men fikk da lite tilleggsinformasjon om den. Han ville på det tidspunktet ikke gå nærmere inn på innholdet i mistanken og heller ikke si hvilket land eller hvilket kontinent det var snakk om.

Økonomileder Øystein Frøysa i NLM sier nå at mistanken handler om underslag knyttet til innbetaling av skatt.

Ikke første gang

Bø sier til Dagen at det er fast rutine i NLM at hovedstyret blir informert om saker med mulig økonomisk mislighold.

– Dette gjør vi alltid hvis det dukker opp slike saker. Det skjer ikke så ofte, men vi har hatt noen saker også tidligere, sa han.

Det er også rutine at saker av denne karakter meldes inn til Digni, norsk misjons felles bistandsorgan. Dette gjøres enten det er penger bevilget fra staten via Norad eller ikke. Så langt man kjenner til denne saken nå, ser det ikke ut til å være snakk om misbruk av offentlige midler.

Uansett blir det rapportert videre til Norad i slike tilfeller. NLM har også vært i dialog med den norske ambassaden i Kenya om saken.

Skjerpede rutiner

Norsk misjons oppmerksomhet rundt korrupsjon og underslag har vært økende de senere år. Misjonssambandet, som Nordens største misjonsorganisasjon, har også økt sin innsats for å unngå slike saker.

– Vi har skjerpet inn rutinene en hel del. I samarbeid med Digni har vi kjørt antikorrupsjonskurs ute på feltene. Vi har også innskjerpet rapporteringsrutinene, noe som gjør at vi avdekker mer og kommer tidligere inn og ved hjelp av rutinesjekk for å se om det er avvik, sier Bø til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er nettopp disse rutinene som har bidratt til at man har fått mistanke om underslag i Kenya.

– Gjennom interne rutiner ble vi gjort oppmerksomme på forhold som skapte mistenksomhet, sier Bø til Utsyn.