Gunnar Elstad er død

Den etterspurte forkynneren, forfatteren og sjelesørgeren var veileder for mange kristenledere.

Gunnar Elstad døde torsdag 18. februar, 69 år gammel, etter en tids sykdom.

– Jeg kan ikke tenke meg noen enkeltperson som har betydd så mye for kristne ledere i Norge, sier Erling Ekroll. Han er daglig leder i KRIK og tidligere generalsekretær i Søndagsskolen Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elstad ble født i Trondheim og ble utdannet teolog ved Menighetsfakultetet. I sitt yrkesaktive liv har han vært tilknyttet Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, Indremisjonsselskapet (nå Normisjon) og Norsk Luthersk Misjonssamband. Han jobbet blant annet som bibelskolelærer og forsamlingsleder.

– Jeg møtte ham som elev på Bibelskolen i Grimstad i 1993 og hadde tett kontakt med ham i ti-tolv år etter dette, sier Ekroll.

Etter hvert ble de også medarbeidere. Helt opp til de siste årene hatt personlig kontakt.

Ble imponert

Etter at Elstad sluttet i stillingen som forsamlingsleder i Misjonssalen i Oslo, konsentrerte han seg de siste årene om sjelesorg og veiledning tilknyttet NLM. Denne tematikken formidlet han også mye om gjennom en rekke bøker og foredrag.

– Jeg ble kjent med Gunnar Elstad da han arbeidet som litteratursekretær i Laget, sier Asbjørn Kvalbein. Han er webpastor i Norea Mediemisjon og tidligere har vært blant annet forlagssjef i Lunde Forlag.

Kvalbein ble imponert over Elstads innsikt i apologetikk og vilje til å arbeide med aktuelle spørsmål i tiden.

– Han gjorde inntrykk også ved sin vilje til å oppdatere seg, for eksempel når det gjaldt innsikt i data. Han tok videreutdanning på dette området for å bli a jour, noe som ikke var så vanlig blant teologer på den tiden, sier Kvalbein.

Takle følelser

Trosforsvar var viktig for Elstad, men ikke bare på et tankemessig plan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ble en markant nyorientering hos Gunnar da han innså at ikke bare intellektuell tvil sto i veien for unge om de orienterte seg i retning kristen tro. Han skjønte at følelsesmessige forhold, familiekonflikter og nederlag i livet var en vel så stor hindring. Dermed gikk han for fullt inn for å studere sjelesorg. Han ble ved Guds nåde en glimrende veileder for mange, sier Kvalbein.

Økt respekt

En periode jobbet Kvalbein og Elstad i samme kontorfellesskap i Misjonssalen i Oslo.

– Vi delte kontorfellesskap en tid i Misjonssalen i Oslo. Vi ble kjent på en ny måte, og jeg fikk respekt for hans grundige arbeid, og kunne ikke unngå å observere de mange som kom til veiledningstimer. Han var en forkynner, forfatter, inspirator og veileder som vi takker Herren for.

Kombinerte impulser

MF-professor Harald Hegstad, som også er nestleder i Oslo bispedømmeråd, ble kjent med Elstad som gymnasiast i Trondheim.

– I denne tiden betydde han mye for meg og mange andre, først og fremst gjennom at han maktet å kombinere en intellektuell tilnærming til kristentroen med en inderlig Jesus-orientert tro og åpenhet for Åndens gjerning. For meg formidlet Gunnar både impulser fra apologetikk og den karismatiske bevegelse, og greide nettopp å kombinere disse to impulsene på en troverdig måte, sier Hegstad.

– Han hadde også et øye for den enkelte på en måte som bidro til å kalle og utruste unge mennesker til kristen tjeneste. Selv om jeg ikke hadde så mye kontakt med ham de senere årene, framstår han som en viktig person i livet mitt, legger han til.

Bedre selvbilde

Synodeformann i Frikirken, Jarle Skullerud, møtte Elstad første gang på påskeleir for ungdom i Valdres i 1988.

– Der opplevde vi en mann som så oss og tok oss på alvor. Siden den gangen har Gunnar betydd mye for meg, og vært til stor hjelp gjennom ulike faser av livet, sier Skullerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gunnar var seg selv og utstrålte en trygghet som smittet. Hans bøker og undervisning om sjelesorg og psykologi har nok hjulpet flere enn meg til et sunnere selvbilde. Han setter igjen dype, gode spor hos mange prester, misjonærer og andre ansatte i kirke og organisasjonsliv. Jeg kommer til å savne en god venn, de gode samtalene og lukta fra en god sigar, sier synodeformannen.

Humoristisk sans

Forfatter og sivilingeniør Bjørn Are Davidsen ble kjent med Elstad som student i Trondheim på 1980-tallet.

– Det var lett å bli glad i ham som person, ikke bare i forkynneren eller sjelesørgeren. Han var mangfoldig, omsorgsfull og kunnskapsrik, uredd og med utrolig humor, sier Davidsen.

Han forteller at Elstad som studentsekretær inspirerte til å lytte og søke undervisning, til bibellesning, selvrefleksjon og medmenneskelighet.

– Som redaktør av bladet Credo presenterte han solide argumenter for kristen tro, samtidig som han våget å debattere en så polemisk Jesus-kritiker som Andreas Edwien. Gunnar gikk ikke av veien for practical jokes, som da han laget en spesialutgave av Credo til Anfin Skaaheims 40-årsdag, med store bilder og hyllester i beste Nord-Korea-stil, sier Davidsen.

Alternativmessen

Som Credo-redaktør slapp Elstad studenter til i bladet. Det førte til at han og Davidsen sammen skrev en bok om tro og tanke.

– På denne tiden hadde eldre og konservative kristne rykte for å advare mot bråkerock og det de så som nedbrytende filmer. Det lå imidlertid ikke for Gunnar. Han nølte ikke med å invitere seg med da jeg og vår felles venn Arvid skulle se Pink Floyd-filmen «The Wall», sier Davidsen.

I nyere tid tok Elstad initiativ til å delta på Alternativmessen med et kristent budskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han ønsket oppriktig å forstå samtiden og lære nytt. Han anbefalte med glede bøker av den ateistiske psykiateren Irvin Yalom. Gunnar var hel ved.

Minneord

Skriv gjerne ditt minneord i kommentarfeltet nedenfor - ellerpå våre Facebook-sider.