Itohan får bli: – Vi vant!
Del
Det er jubel- og hallelujarop rundt om i landet hos de mange som har engasjert seg for nigerianske Itohan Precious Moses (38). I Oslo tingrett falt dommen tirsdag, og sangfuglen Itohan får bli i Norge.

Hennes historie har grepet mange etter at den ble kjent, blant annet gjennom oppslag i Dagen 10. september i år.

Og nå er hennes nærmeste fremtid avgjort etter lang kamp og mye venting. Itohan får bli i landet.

Oslo tingrett opphevet tirsdag Utlendingsnemndas vedtak av 31. oktober 2013 og beslutninger tatt 22. april og 6. november i år om at Itohan måtte forlate landet. Dermed får hun oppholdstillatelse og asyl på humanitært grunnlag.

Hun har oppholdt seg i Norge siden august 2006 og søkte midlertidig opphold året etter. Det fikk hun fordi det ble lagt til grunn at hun var utsatt for menneskehandel.

Sanger

I september ble hun midt på natta hentet på et asylmottak i Vågsbygd i Kristiansand for å bli tvangsreturnert til hjemlandet.

Pågripelsen opprørte kristne miljøer på Sørlandet der hun var aktiv og var blitt godt kjent som en begavet sanger.

– Vi har hatt henne med på møter og hun sang seg inn i alles hjerter, sa Leif Solheim i Blå Kors ved den anledningen. Han har vært en krumtapp i et stort nettverk av kristne som har engasjert seg for Itohan og samlet inn penger til rettssaken. Advokat Brynjar Meling har representert henne under rettsprosessen.

I en konsis SMS til Itohans støttespillere skriver han bare: – Vi vant!

Blant annet har Itohan tidligere reist som sanger med Elieser 6, Den indre Sjømannsmisjons flytende bedehus.

På Trandum

Itohan har sittet på Trandum asylmottak ved Gardermoen i 95 dager med trussel om utsendelse hengende over seg. At hun nå får bli i landet, ses på som en full seier.

Ikke bare får hun bli i landet, men Utlendingsnemnda må betale henne 195 856 kroner i erstatning for sakskostnader.