KLAR TIL KAMP: Biskop Halvor N
...
KLAR TIL KAMP: Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin maner til bredt engasjement mot søndagsåpne butikker. Foto: Johannes Ek Reindal
Biskop ber kristne kjempe mot søndagsåpne butikker
Del
Bjørgvin-biskop lover massiv motstand mot regjeringens forslag.

Fredag varslet regjeringen at de snart vil sende på høring et forslag om å la butikkene holde åpent på søndager .

Les også: – Søndagshandel handler om tilbud og etterspørsel

Det har Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, lite til overs for.

Han tror mange vil gå ganske høyt på banen mot dette forslaget, både innen fagbevegelsen, handelsnæringen, miljøbevegelsen og kirken, og ber nå ber Kristen-Norge om å kjempe mot søndagshandel.

– Min oppfordring er å skrive og argumentere mot dette offentlig. Alle høringsinstanser må legge arbeid ned i gode høringsuttalelser med tydelige konklusjoner. Så er det heller ikke noe i veien for individer og foreninger for å melde seg som høringsinstans og sende brev, sier Nordhaug.

Bondevik advarer

Onsdag manet også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til opprør .

– En viktig skanse vil falle dersom søndagen blir en shoppingdag på linje med de andre dagene, sa Bondevik til Klassekampen .

Han advarer statsminister Erna Solberg (H) om at saken kan bli en påkjenning for samarbeidsforholdet med KrF. Bondevik håper at de ulike grupperingene kan mobilisere sammen mot forslaget.

Før jul sendte en uvanlig konstellasjon av blant annet Den norske, Hovedorganisasjonen Virke og miljøorganisasjoner et åpent brev til kulturminister Thorhild Widvey, med bønn om en helhetlig konsekvensutredning før saken avgjøres.

I brevet skriver de at de er bekymret for konsekvensene saken vil få for folkehelsen, klima og miljø, kultur, kirke, frivillighet, friluftsliv, familiene og distriktene. I går sa Widvey at det ikke vil bli noen utredning.

Håper på Kristen-Norge

Nordhaug forventer at den enkelte biskop vil engasjere seg i høringsrunden som nå kommer.

– Både jeg selv og trolig også Bjørgvin bispedømmeråd vil gå inn med en tydelig og solid uttalelse i denne saken. Jeg har ikke registrert mer enn én mening i ledende organer i Den norske kirke. Jeg vil tro de mener det samme i Den katolske kirke og frikirkene, sier Nordhaug.

Ser ikke problemet

Mens Den norske kirke mobiliserer, vil ikke pastor Jostein Krogedal i kirkenettverket Intro bruke energi på å bekjempe søndagshandel.

– Jeg vil ikke kjempe mot det som er main stream-kultur i Norge. Jeg vil kjempe en kamp som har mye større verdi, en kamp om hva som er sant, rett og bra for samfunnet. Søndagsåpne butikker kommer uansett, så lenge kristne er i minoritet. Da vil jeg ikke bruke energi på å støtte den type små saker, sier Krogedal til Dagen.

Han peker på at alt fra bensinstasjoner og småkiosker til kinoer allerede er åpne på søndager.

– Derfor seg jeg ikke det store problemet med at matbutikker holder åpent. Men jeg skulle ønske at alle nordmenn setter av søndagen til å lese Bibelen, bygge kirke og familie. Det er det søndagen er designet til.

Rendyrket liberalisme

Biskop Halvor Nordhaug er opptatt av å ta vare på søndagen som en annerledes dag. Han er oppgitt over kulturminister Thorhild Widveys argument om at ikke alle trenger å ha samme hviledag.

– Det er rendyrket liberalisme at samfunnets kjøreregler og tradisjoner skal bygges ned, og den enkeltes valgfrihet skal ha forkjørsrett i alle sammenhenger. Det er en liberalisme jeg er overrasket over at kommer fra en Høyre-statsråd.

Han tror søndagens karakter er avhengig av at det er kollektive ordninger rundt denne dagen.

– Det kan ikke være opp til hver enkelt å konstruere sin egen hviledag. Da faller hele systemet sammen.

Les også: Hareide vil heller ha søndagsåpne kirker og familier

Drøm og illusjon

Jostein Krogedal er for å ha hviledager, men er uenig i at søndagsåpent kan endre samfunnet i negativ retning.

– Kampen må kjempes på helt andre arenaer. Du får de politikerne som folkesjelen kjemper fram. Kirken kommer halsende etter på. Vår store utfordring er å produsere Kristus-etterfølgere som representerer kirkens syn. At kirkens syn skal være i sentrum er bare en drøm og illusjon slik det er nå.

Tapersak i valgkampen

Biskop Nordhaug frykter Venstres løsning om å la kommunene bestemme selv vil føre til at alle åpner etter hvert, av frykt for handelslekkasje til nabokommune og tapte inntekter. Blir saken vedtatt, tror Nordhaug søndagshandel kan bli en viktig sak før kommunevalget til høsten.

– Det tror jeg faktisk er en tapersak for partiene som går inn for søndagsåpne butikker. Da kan det hende regjeringen trekker seg. Kanskje de endrer kurs når de ser det ligger en mine i sjøen.

den norske kirke,halvor nordhaug,innenriks,kjell magne bondevik,krfs landsstyremøte,biskop,bjørgvin bispedømme,bjørgvin-biskop,intro,jostein krogedal,klassekampen,politikk,søndagshandel,søndagsåpent,søndagsåpne butikker,thorhild widvey