Rushdie kritiser eget forlag for selvsensur

Den drapstruede forfatteren Salman Rushdie fordømmer sitt eget forlag for å stanset utgivelsen av en historisk roman om Muhammed og hans barnebrud Aisha.

Som DagenMagazinet meldte på fredag har det amerikanske forlaget Random House kansellert utgivelsen av en ny roman fordi de fryktet muslimske voldshandlinger. Boken «The Jewel of Medina» av debutanten Sherry Jones skulle egentlig ha blitt lansert nå i midten av august.



- Dårlig eksempel

Random House er et av de ledende engelskspråklige forlag i verden. Forlaget stall av forfattere inkluderer også britisk-pakistanske Salman Rushdie som ble verdenskjent for sin bok Sataniske vers. Utgivelsen av den boken, som satte sinnene i kok i hele den muslimske verden da den kom ut i 1988, ble gjort på et annet forlag. Men de nyeste romanene til Rushdie har alle kommet ut på Random House.

Rushdie selv reagerer sterkt på at hans eget forlag nå velger å gi etter for terrorfrykten.

- Dette er sensur på grunn av frykt. Og saken setter et veldig dårlig eksempel, skriver Rushdie i en epost til nyhetsbyrået Associated Press.



Symboltung

Rushdie har selv måttet leve med politibeskyttelse i 20 år. Og flere personer involvert i den internasjonale utgivelsen av «Sataniske vers» har blitt utsatt for attentater.

Men på tross av den symboltunge kritikken har Random House ikke tenkt å omgjøre beslutningen sin.

- Vi respekterer selvfølgelig Rushdies synspunkt. Men vi står ved den avgjørelse som vi beklageligvis måtte treffe, sier forlaget talskvinne Carol Schneider.


DM