Riksadvokaten har henlagt tre voldtektssiktelser mot tidligere PST-tjenestemann

Kvinnene beskrev uavhengig av hverandre samme type maktbruk og fremgangsmåte, men bevisene holder ikke, mener Riksadvokaten.

I løpet av en snau uke i mars 2011 ble en be­trodd tje­neste­mann iPo­li­ti­ets Sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) an­meldt og sik­tet for to vold­tek­ter, i Stav­an­ger og Oslo. Po­liti­man­nen ble like etter de to vold­tekts­sik­tel­se­ne per­mit­tert fra job­ben iPST. Sik­ker­hets­kla­re­rin­gen hans ble også truk­ket til­ba­ke.

Etter at vold­tekts­sa­ke­ne ble etter­fors­ket på Vest­lan­det og i Oslo, ble sa­ke­ne - sam­let -  hen­lagt avstats­ad­vo­ka­ten i ok­to­ber samme år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre kvin­ner - tre an­mel­del­ser

Må­ne­den etter kon­tak­tet enda en kvin­nepo­li­ti­et i Oslo og sa at hun hadde blitt vold­tatt av po­liti­man­nen fraPST. Han ble på­gre­pet, av­hørt og sik­tet for tred­je gang. 

Ingen av kvin­ne­ne kjen­ner hver­and­re, de var ikke klar over de andre vold­tekts­sa­ke­ne, men skal li­ke­vel ha for­klart seg helt likt om makt­bruk under det de alle hev­der var vold­tekt.

Stats­ad­vo­ka­ten kon­tak­tetRiks­ad­vo­ka­ten, som be­slut­tet at de to hen­lag­te sa­ke­ne skul­le gjen­opp­tas, og at de tre sa­ke­ne skul­le ses på under ett.

PST-tje­neste­man­nen skal ikke ha lagt skjul på at hva slags jobb han hadde, da han møtte de tre kvin­ne­ne. I ett av til­fel­le­ne bruk­te han en sivil tjenste­bil og hadde tje­neste­be­vi­set fra PST rundt hal­sen da han hen­tet kvin­nen i Oslo sen­trum.

Advokatene vil ha bevis for at DNA-registrering hjelper

- Var ikke i tje­nes­te

Spe­sial­en­he­ten for po­liti­sa­ker ble in­for­mert om de al­vor­li­ge sik­tel­se­ne. 

- Vi ble in­for­mert om saken i star­ten av etter­forsk­nings­fa­sen, sa Jan Egil  Prest­hus, leder av Spe­sial­en­he­ten for po­liti­sa­ker i fjor.  

- Men saken ble så vidt meg be­kjent ikke over­sendt oss fordi de an­meld­te for­hol­de­ne ikke skul­le ha skjedd mens po­liti­man­nen var i tje­nes­te,sa Prest­hus til Af­ten­pos­ten. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig ble det kjent at man­nen, som nå var sik­tet for tre vold­tek­ter, hadde slut­tet iPo­li­ti­ets Sik­ker­hets­tje­nes­te.

Da de tre sa­ke­ne var fer­dig etter­fors­ket vedav­snitt for sek­su­al­for­bry­tel­ser i Oslo po­liti­dis­trikt, ble de over­sendt Riks­ad­vo­ka­ten for på­tale­be­slut­ning.

Riks­ad­vo­ka­ten skri­ver i sin på­teg­ning, som Dagen har fått til­gang til, at «det ikke er grunn­lag for å irette­føre noen av de tre sa­ke­ne med til­ta­le for vold­tekt iso­lert sett, ei hel­ler ikke når de vur­de­res sam­let».

Det på­pe­kes at de tre sa­ke­ne har «iøyne­fal­len­de lik­he­ter», og det be­skri­ves de­tal­jert hva slags makt­bruk de for­nær­me­de kvin­ne­ne har for­klart at man­nen ut­sat­te dem for.

Li­ke­vel er ikke Riks­ad­vo­ka­ten over­be­vist om sik­te­des straffe­skyld og tror ikke at be­vi­se­ne hol­der i ret­ten.

Det un­der­stre­kes at på­tale­myn­dig­he­ten «ikke har til­side­satt de for­nær­me­des for­kla­rin­ger som usan­ne eller urik­ti­ge.» 

Riks­ad­vo­ka­ten henla der­for alle de tre vold­tekts­sa­ke­ne 21. novme­ber i fjor, etter be­vi­sets stil­ling. 

Ble lig­gen­de i tre må­ne­der

Be­slut­nin­gen ble over­sendt til Stats­ad­vo­ka­ten i Oslo - og vi­de­re til Oslo po­liti­dis­trikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Der ble bre­vet lig­gen­de i tre må­ne­der før de tre bi­stands­ad­vo­ka­te­ne - og de for­nær­me­de kvin­ne­ne - ble in­for­mert om hen­leg­gel­sen, sier stats­ad­vo­kat Nina Søn­ders­rød til Dagen.

Hun sier det er uhel­dig, ikke minst fordi be­hand­lin­gen av de tre sa­ke­ne hos po­li­ti­et og på­tale­myn­dig­he­ten al­le­re­de hatt tatt lang tid.

- Min kli­ent er svært skuf­fet over at saken ble hen­lagt. Hun var men­talt for­be­redt på at det ville bli en til­ta­le og retts­sak, sier Trine Rju­kan, bi­stands­ad­vo­kat for den ene kvin­nen som an­meld­te PST-tje­neste­man­nen for vold­tekt. 

Rju­kan er enig med sin kli­ent i at det både er skuf­fen­de og over­ras­ken­de at Riks­ad­vo­ka­ten har hen­lagt de tre sa­ke­ne.

- Etter min opp­fat­ning burde be­vi­se­ne holde til en til­ta­le, ser Trine Rju­kan til Dagen.

- Hva tror du dette gjør med folks all­men­ne retts­opp­fat­ning? 

- Min kli­ent har fått et tungt møte med po­li­ti og på­tale­myn­dig­het, nes­ten som et nytt over­grep. De opp­le­vel­se­ne hun har an­meldt var så grove og ødelg­gen­de for henne. Hun har vært syk­meldt i flere pe­rio­der, både som følge av vold­tek­ten - og også etter at hun fikk vite om hen­leg­gel­sen.

-Riks­ad­vo­ka­ten er høy­es­te in­stans og be­slut­nin­gen om at sa­ke­ne nå er hen­lagt kan ikke på­kla­ges. Hvor­dan opp­le­ver hun det? 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For henne er det også også helt ufor­ståe­lig at hen­leg­gel­sen ikke kan på­kla­ges vi­de­re i sys­te­met. I til­leg har hun en uro, en be­kym­ring over at hun ikke opp­le­ver å bli trodd, fordi det er en po­liti­tje­neste­mann som er blitt an­meldt. Og hun har hele tiden sagt at hun er be­kym­ret over at han kan for­gri­pe seg mot andre kvin­ner, sier ad­vo­kat Trine Rju­kan.