Rektor avlyste, lokale ildsjeler busset barna til skolegudstjeneste

- Det er for gæli at barna på sko­len ikke skal få opp­le­ve skole­guds­tje­nes­te.

Først ble det invitert til skolegudstjeneste på Ringvoll skole i Hobøl i Østfold, men den ble den avlyst etter protester. Så skulle det likevel bli, men i kirken. Da hadde ikke skolen penger til transport.

- Her kan vi stille opp, tenkte bussjåfør Dag Oppegård.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er sjef i Moss Tur­bi­ler, som stil­te opp med to bus­ser for å få frak­tet de 60 barna og åtte læ­rer­ne til Hobøl kirke, åtte kilo­me­ter vekk fra sko­len. Helt gra­tis. Sko­len har nem­lig ikke råd til å be­ta­le 9.000 kro­ner for å leie inn buss for å frak­te barna.

- Det er en måte å stil­le opp for nær­mil­jø­et på. Vi hol­der jo til rett nedi her, og hadde ka­pa­si­tet i dag, for­tel­ler Oppe­gaard.

Salmer på bussen

Skole­klok­ken rin­ger, og ele­ve­ne som skal på skole­guds­tje­nes­te går ned til bus­se­ne. Noen syn­ger på sal­mer og svin­ger på skuld­re­ne, andre går mer takt­fast opp trap­pen på trans­por­ten. Noen syn­ger «nå er den hel­li­ge time». Dét lok­ker frem et lite smil hos Oppe­gaard.

- Jeg er ikke spe­si­elt re­li­giøs, men jeg har gode min­ner fra skole­guds­tje­nes­te­ne selv. Det vil jeg at barna her også skal få opp­le­ve. Det er tra­di­sjon, sier han på en måte som bare kan for­stås po­si­tivt.

Rek­tor Anne Lise Ber­ger står uten­for inn­gan­gen av bus­sen, sam­men med Oppe­gaard. Hun er for­nøyd med løs­nin­gen.

- Dette er en god løs­ning for alle, opp­sum­me­rer hun for­nøyd.

Guds­tje­nes­te

Barna kom­mer til den gamle kir­ken. Hobøl kirke. De set­ter seg på de førs­te ra­de­ne, og må ta av seg luene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vel­kom­men til kirka, star­ter pres­ten.

Un­der­vis­nings­prest Bent Erik Moen-Ar­ne­sen får all opp­merk­som­het. Barna sit­ter stil­le. Noen al­le­re­de med hånda i været.

- I dag har vi en litt spe­si­ell gjest her. Det har nem­lig kom­met en liten fugl inn i kir­ken, men den tren­ger vi ikke å bry oss om, in­stru­erer han.

Det blir stil­le i rom­met. Noen hoder løf­tes litt etter litt. De ser etter fug­len. Så flyr den, og barna rea­ge­rer.

- Jeg så fug­len!

Pres­ten for­tel­ler barna om guds­tje­nes­ten. Om li­tur­gi­en og om bil­de­ne i kir­ken. Så syn­ger de «nå er den hel­li­ge time».

- Yess, ropes det i benke­ra­de­ne.

De syn­ger, om eng­le­ne som syn­ger høyt i kor. Barna gjør det samme. Or­ge­let prø­ver å henge med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så for­tel­ler pres­ten his­to­ri­en om Maria og Josef. Flere hen­der kom­mer opp. Noen blir væ­ren­de oppe under hele pre­ke­nen. Noen glem­te hva de skul­le si.

Bla deg gjennom bildene øverst på siden!

Al­ter­na­tivt opp­legg

Ca en tredje­del av de 100 ele­ve­ne på sko­len har valgt et al­ter­na­tivt opp­legg. Noe Moen-Ar­ne­sen syns var over­ras­ken­de.

- Jeg viss­te ikke at det var så mange. Det er vel fordi det al­ter­na­ti­ve opp­leg­get i år har blitt like­stilt med guds­tje­nes­ten. Tid­li­ge­re har man nes­ten måt­tet søkt om til­la­tel­se til å få fri­tak fra guds­tje­nes­ten, for­tel­ler han.

Han roser bussjå­fø­re­ne for ini­tia­ti­vet, som gjor­de det mulig å ar­ran­ge­re det han mener er en vik­tig tra­di­sjon.

- Hele saken løste seg fint. Det ble en vel­dig fin før­juls­his­to­rie, og jeg er vel­dig glad for at barna får opp­le­ve jule­guds­tje­nes­ten i kir­ken, sier han.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skolegudstjeneste i Hobøl kirke i Østfold

Skolegudstjenesten ved Ringvoll skole ble egentlig avlyst på grunn av protester.

Den ble likevel arrangert, men i Hobøl kirke.

På grunn av sakens karakter er ingen elever avbildet.

Les også
- Nå blir det skolegudstjeneste likevel!
Les også
- Vi er i ferd med å gjøre oss selv til en fattigere nasjon
Les også
Trenger samfunnet julens budskap i 2013?Kjell Skartveit
Les også
Julegleden og julealvoret
Les også
Julefrykten i skolen
Les også
- Skolegudstjeneste er et viktig ritual