Rektor avlyste både skolegudstjeneste og lysfest

Fordi noen mente barneskolen ikke var inkluderende, avlyses årets julegudstjeneste og lysfest. Men feiringen av en katolsk helgen går som planlagt.

18. de­sem­ber skul­le Ring­voll barne­sko­le i Hobøl i Øst­fold ar­ran­ge­re jule­guds­tje­nes­te og lys­fest. Sist­nevn­te var al­ter­na­ti­vet til de som av ulike år­sa­ker ikke øns­ket å delta på en re­li­giøs mar­ke­ring. I no­vem­ber send­te sko­len ut et skriv som in­for­mer­te for­eld­re­ne om mar­ke­rin­gen. År­sa­ken til at den ble holdt på sko­len var at kom­mu­nen ikke hadde råd til å busse barna de åtte kilo­me­ter­ne det er til Hobøl kirke.

I for­ri­ge uke ble begge mar­ke­rin­ge­ne av­lyst. I bre­vet fra rek­tor, som Dagen har fått til­gang til, heter det at

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Ring­voll skole har fått sig­na­ler om at vi opp­fat­tes som ikke-in­klu­de­ren­de ved at vi ar­ran­ge­rer guds­tje­nes­te og lys­fest 18. de­sem­ber. (Sko­len skal være verdi­nøy­tral). Vi har ikke noe ønske om å bli opp­fat­tet på denne måten. Vi øns­ker der­imot å in­klu­de­re alle. Der­for har sko­len valgt å av­ly­se dette ar­ran­ge­men­tet».

Blan­ding

Rek­tor ved sko­len, Anne Lise Ber­ger, øns­ker ikke å ut­ta­le seg om saken, men hen­vi­ser til virk­som­hets­le­de­ren i kom­mu­nen, Hilde Myt­ting. Hun sier av­ly­sin­gen skjer som følge av for­eldre­re­ak­sjo­ner på at sko­len ar­ran­ge­rer guds­tje­nes­te. Dette skul­le vært gjort i kir­kens regi, mener hun.

- Men dere ar­ran­ge­rer Lu­cia-fest den 13. de­sem­ber, til minne om en hel­gen?

- Det er sånn at noe kul­tur og tra­di­sjon skal sko­len mar­ke­re. Vi har opp­lyst at ele­ver kan søke om fri­tak fra dette, om man ikke øns­ker å være med.

- Hvor­for kunne dere ikke gjort det samme på guds­tje­nes­ten i ste­det for av­ly­se begge ar­ran­ge­men­te­ne?

- Det var så nærme jul og noen mente det ikke var in­klu­de­ren­de. Vi vil favne alle. Vi vil hel­ler ha det slik at det ikke er så tett opp mot jul, sier Myt­ting.

Hun for­kla­rer at de over nytt­år vil ha et møte med for­eldre­ut­val­get (Fau) og kir­ken for å få en lik prak­sis i sko­le­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Fau-ene er ge­ne­relt po­si­ti­ve til skole­guds­tje­nes­ter, sier hun.

Over­re­ak­sjon

Fau-le­der på Ring­voll, Nils Sven­sen, sier de ikke var en del av pro­ses­sen med å av­ly­se. Som leder av ut­val­get for­står han rek­tors av­gjø­rel­se og øns­ker ikke å gi noen per­son­lig kom­men­tar. Det vil der­imot tid­li­ge­re Fau-le­der Ronny Lind­ås. Han har to barn på Ring­voll.

- Jeg synes dette er en over­re­ak­sjon. Jeg tip­per det er én eller to som har rea­gert, mens det store fler­tal­let synes det er greit med slike mar­ke­rin­ger. Selv er jeg ikke vel­dig opp­tatt av det, men når det var et ikke-re­li­giøst al­ter­na­tiv, syn­tes vi i vår fa­mi­lie at dette var helt upro­ble­ma­tisk. Vi synes det er vel­dig dumt at dette av­ly­ses, sier han til Dagen.

Også un­der­vis­nings­prest i Hobøl me­nig­het, Bent Erik Ar­ne­sen, be­kla­ger av­lys­nin­gen. Det var han som skul­le lede guds­tje­nes­ten.

- Jeg opp­lev­de at rek­tor og lærer var po­si­ti­ve, vi plan­la mar­ke­rin­gen sam­men. Noen ele­ver skul­le lese jule­evan­ge­li­et, andre skul­le lese noen bøn­ner.

Sko­len ar­ran­ge­rer jule­guds­tje­nes­te hvert tred­je år og Ar­ne­sen sier sko­len i år ikke hadde råd til å komme til kir­ken.

- Det er trist, fordi da mis­ter man opp­le­vel­sen av å komme til kirke­byg­get. Der­for var det hyg­ge­lig å få det til på sko­len. Men så ble det også av­lyst, sier Ar­ne­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved Kråk­stad skole, I Ski kom­mu­ne i Akers­hus, rett over fyl­kes­gren­sen fra Hobøl i Øst­fold,ble det i 2010 for­eldre­opp­rør da rek­tor ville kutte skole­guds­tje­nes­ten. Rek­tor Marit Ris­myhr måtte snu og la ele­ve­ne som øns­ket det bli med på skole­guds­tje­nes­te li­ke­vel.