FØLG MED: Psykolog Sturla Foss
...
FØLG MED: Psykolog Sturla Fossum understreker overfor avisa «Nordlys» hvor viktig det er at foreldre følger med på barnas internettbruk. På Facebook kan man nå gi hverandre karakter på utseende. Illustrasjonsfoto: KAREN BLEIER, AFP Photo/Scanpix
Rangerer hverandres utseende på Facebook
Del
12-13-åringer gir karakterer på hverandres utseende på Facebook. «Barnevakten» advarer mot misbruk.

Psykolog Sturla Fossum ber foreldre snakke med barna om at Facebook-venner tilbyr hverandre karakterer for utseende på en skala fra 0-10.

Avisa Nordlys i Tromsø skriver at dersom en Facebook-venn sier ja til det, får han eller hun en karakter på en skala fra 0-10 fra en av sine Facebook-venner.Fungerer som mobbingAvisa har snakket med enhetsleder Kristin Wolff Skaalvik ved Workinnmarka skole i Tromsø. Hun sier at skolen har jobbet mye mot mobbing på nettet og at hun er overrasket over fenomenet som foregår blant 12-13-åringer.- Det er jo nærliggende å tro at de kan bli lei seg for å få en lav karakter, sier Skaalvik, som minner om at elevene er i en sårbar alder.Ber foreldre følge medPsykolog Sturla Fossum har selv barn på Workinnmarka skole og understreker overfor avisa hvor viktig det er at foreldre følger med på barnas internettbruk. Foreldre ved skolen har nå engasjert seg i saken, og på skolen har de hatt samtaler med elevene om hvordan poeng for utseende kan fungere som mobbing.- Jeg har ingen tro på forbud, men jeg tror det er viktig at foreldrene følger med og snakker med ungene og setter denne typen karaktergiving i perspektiv, sier Fossum til Nordlys.Frykter konflikterOrganisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og mediebruk, registrerer det de kaller mye «kreativitet» når barn og unge gir hverandre respons. De bruker MSN, Facebook og spill som goSupermodel og Habbo.- Det er positivt når man gir hverandre hyggelig respons, men slike muligheter kan også misbrukes til å si negative ting til eller om andre. Så langt vi kan se er dette en funksjon på Facebook som ikke brukes til å si noe om andre enn dem som selv har sagt ja til å få en vurdering, og det er bra, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.- Når det er sagt, mener jeg at tenåringene våre møter mer enn nok fokus og press på utseende om de ikke i tillegg skal ta stilling til Facebook-venners spørsmål om rangering av utseende. Og selvfølgelig kan dette såre og skape unødvendige konflikter. Det er viktig å bevisstgjøre barna på hvilken nettverden de ønsker og at de har ansvar for å ta vare på og sette grenser for både seg selv og andre, sier Tønnesen.