Syria-tiltalt tar avstand fra IS

19-åringen som påtalemyndigheten mener ble rekruttert av Ubaydullah Hussain, tok i retten fredag kategorisk avstand fra IS. Han sa det ikke var hensikten å slutte seg til denne gruppen når han kom til Syria.

– Jeg har alltid tatt sterkt avstand fra IS, sa 19-åringen da aktor Kim Sundet presset ham hardt på hvem han ville oppsøke når han ankom Syria.

I stedet nevnte han navnet på en annen opprørsgruppe som også kjempet mot Assad-regimet. Blant materialet Politiets overvåkingstjeneste (PST) har sikret, avviser likevel ikke 19-åringen at han kan havne som medlem i IS når han ankommer Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Syria er et stort sted, med mange grupper. Hvor jeg ender opp det er Guds vilje, skriver han til en kamerat.

– IS er våre brødre

Den 19 år gamle etnisk norske gutten forklarer seg før Ubaydullah Hussain i rettssaken om rekruttering til terror, som startet i Oslo tingrett torsdag. Han ble pågrepet like før han skulle starte reisen til Syria fra Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni i fjor. Han ble fulgt av blant andre Ubaydullah Hussain som nå sitter medtiltalt for å ha rekruttert 19-åringen, og en annen nordmann som ble drept i Syria våren 2015.

Hussain er også tiltalt for å ha hjulpet flere andre som har reist som fremmedkrigere til Syria og har tilsluttet seg IS. Han risikerer opptil 12 års fengsel dersom han blir kjent skyldig i alle tiltalepunkter.

19-åringen har så langt fastholdt at han ikke ble rekruttert av Hussain, men at de var venner og at han hjalp ham med praktiske gjøremål i forbindelse med reisen. Statsadvokaten refererte til en pratelogg fra internett der 19-åringen i samtale med en kamerat, tok IS i forsvar.

«IS er også brødrene våres, men at de gjør feil og det er menneskelig å gjøre feil», skal han ha skrevet.

Varslet familien

Den da 18 år gamle gutten hadde konvertert til islam da han gikk i niende klasse. Året før han ville reise til Syria hadde han også sluttet på videregående skole. Han la ikke skjul på at han ville reise til Syria for å bidra på en eller annen måte overfor venner og familie.

– Jeg følte jeg skyldte familien min det å være ærlig og at det var noe jeg skyldte dem å si ifra om, sa 19-åringen.

Som en følge av åpenheten ble han oppsøkt av politiet for en bekymringssamtale. I retten sa den unge mannen at han forsto hvorfor familien hadde sagt ifra om planene hans, men at han ikke klandret dem for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde nok gjort det samme selv, sa han. (©NTB)