RØDE KORS: Det internasjonale
...
RØDE KORS: Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-organisasjoner mener den inhumane behandlingen av migranter og flyktninger må opphøre. – Alle har rett til grunnleggende hjelp, understreker Forbundet. Her en båt med mennesker som har krysset Middelhavet, og som ikke fikk legge til havn i verken Italia eller Malta. Ferden endte til slutt i Spania. Foto: AP / NTB scanpix
Røde Kors-forbund med sterk kritikk av behandling av folk på flukt
Del
Verdens største humanitære nettverk ber regjeringer rundt om i verden å slutte å behandle sårbare migranter og flyktninger dårlig.

– Ideen om at assistanse og hjelp bidrar til økt migrasjon er ikke riktig. Folk flykter fra kriger, vold, konsekvenser av klimaendringer eller matmangel. Vårt humanitære imperativ skulle være å hjelpe dem, sier Francesco Rocca, presidenten i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger, som til sammen opererer i 191 land.

– Alle mennesker, uavhengig av deres status, skal ha tilgang til grunnleggende humanitære hjelp og tjenester, legger han til.

Rettigheter

Forbundet understreker at det er totalt uakseptabelt å hindre migranter og flyktningers tilgang til mat, grunnleggende helsetjenester og juridisk rådgivning om deres rettigheter.

Som eksempler på uakseptabel behandling viser forbundet til USAs president Donald Trumps behandling av migranter, der foreldre blir skilt fra barna. Også Italias nye politiske linje, som blant annet går ut på å stenge landets havner for mennesker som flykter over havet trekkes fram.

Flukt

Forbundet er dessuten bekymret over at flere regjeringer verden over enten fraråder, forbyr eller til og med truer med å straffeforfølge humanitære organisasjoner som hjelper folk på flukt.