25. februar 1985 startet rettssaken mot den spionsiktede Arne Treholt i Oslo Tinghus. Bildet viser fra venstre: Forsvarerne, advokat Jon Lyng, advokat Ulf Underland, lekdommer Jan Bingen, lagdommer Håkon Wiker, førstelagmann Astri Sverdrup Rynning, lagdommer Tore Schei, lekdommer Anders Henrik Aspelin og lekdommer Bjørg Brandt. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Pressen har fått Treholt-opptakene

Norsk pres­se har i hel­gen mot­tatt de ugra­der­te lyd­opp­ta­ke­ne fra Tre­holt-retts­sa­ken fra Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te.

Opp­ta­ke­ne skal pas­ses på av NRK.

Opp­ta­ke­ne, som ble gjort i åpen rett i 1985, ut­gjør om lag en fire­del av de to­talt 263 kas­set­te­ne med til sam­men 175 ti­mers lyd fra retts­sa­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- På vegne av NRK, norsk pres­se og den nors­ke of­fent­lig­he­ten er jeg vel­dig glad for at vi en­de­lig har fått til­gang til lyd­bån­de­ne som er do­ku­men­ta­sjon på den størs­te spion­sa­ken i Norge. Så dette er en merke­dag for norsk of­fent­lig­het, sier ny­hets­re­dak­tør Per Arne Kal­bakk i NRK.

Han tror imid­ler­tid ikke at det fin­nes store ny­he­ter i lyd­ma­te­ria­let. Først og fremst har kas­set­te­ne verdi som his­to­risk do­ku­men­ta­sjon, sier han.

Høy­este­rett skal mot slut­ten av året av­gjø­re om også res­ten av opp­ta­ke­ne, fra den luk­ke­de delen av retts­sa­ken, skal gjø­res til­gjen­ge­lig.

NRK krev­de inn­syn i lyd­opp­ta­ke­ne al­le­re­de i 2006, og var der­med først ute. Fra 2010 slut­tet også Norsk Presse­for­bund, Norsk Re­dak­tør­for­ening og 15 ny­hets­re­dak­sjo­ner seg til kra­vet.

Arne Tre­holt var byrå­sjef i Uten­riks­de­par­te­men­tet da han ble på­gre­pet og dømt i 1985 til 20 års feng­sel for spio­na­sje til for­del for Sov­jet­unio­nen og Irak. Hans for­søk på å få saken gjen­opp­tatt, er to gan­ger blitt av­vist.

Tre­holt ble be­nå­det og løs­latt i 1992 av helse­mes­si­ge grun­ner, etter å ha sonet åtte år og fem må­ne­der av dom­men.

FAKTA

* Daværende byråsjef i UD, Arne Treholt, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Fire ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 9. juni 2011.

* Boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken», som kom ut 9. september i fjor, hevder at det mye omtalte «pengebeviset» i saken mot Treholt, var forfalsket.

* Påstandene ga ikke grunn til gjenåpning av Treholt-saken, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen med for snart to år siden.

* Den foreløpig siste rettslige omdreiningen i saken, dreier seg om hovedforhandlingen i 1985 og pressens ønske om å ettergå hva som ble sagt og gjort ved å høre lydopptakene fra rettssaken.

(NTB)

Les også
Mediene får innsyn i Treholt-sakenFAKTA