Portugals statsminister lover nye kutt

Sier re­gje­rin­gen vil komme med nye spare­til­tak for å unngå en andre krise­pak­ke fra euro­lan­de­ne.

 Por­tu­gals stats­mi­nis­ter Pedro Pas­sos Co­el­ho blir tvun­get til de ny kut­te­ne etter at lan­dets grunn­lovs­dom­stol slo fast at flere avre­gje­rin­gens krise­til­tak var grunn­lovs­stri­di­ge.

I en tale til na­sjo­nen søn­dag for­sik­ret Co­el­ho at det ikke vil komme noen skatte­øk­nin­ger i år, men at det skal kut­tes i of­fent­li­ge ut­gif­ter til blant annet helse og ut­dan­nel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kyp­ros-pak­ke i havn

Strid

Etter å ha hatt spare­til­ta­ke­ne til be­hand­ling i over tre må­ne­der, kunn­gjor­de dom­sto­len fre­dag at fire av re­gje­rin­gens spare­til­tak er i strid med grunn­lo­ven. Det gjel­der blant annet re­gje­rin­gens re­duk­sjon av fe­rie­pen­ger til em­bets­menn og andre of­fent­lig an­sat­te, re­duk­sjon i pen­sjo­ne­ne og la­ve­re dag­pen­ger for de ar­beids­løse.

En rekke andre spare­til­tak god­kjen­te dom­sto­len, men iføl­ge fore­lø­pi­ge be­reg­nin­ger opp­står det nå et hull i bud­sjet­tet på 1,3 mil­li­ar­der euro, til­sva­ren­de nes­ten 10 mil­li­ar­der kro­ner.

EU-ad­var­sel

EU-kom­mi­sjo­nen ad­var­te sent søn­dag kveld re­gje­rin­gen om at den må opp­fyl­le for­plik­tel­se­ne som lig­ger i krise­lå­net lan­det al­le­re­de har fått.

- Hvert enes­te avvik fra spare­pro­gram­mets mål, eller en re­for­hand­ling, vil kunne nøy­tra­li­se­re inn­sat­sen det por­tu­gi­sis­ke fol­ket al­le­re­de har opp­nådd, heter det i en ut­ta­lel­se fra kom­mi­sjo­nen.

2013-bud­sjet­tet, som ble god­kjent av na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i fjor, inne­hol­der be­spa­rin­ger på 5,3 mil­li­ar­der euro, som skal bidra til å ta lan­det ut av øko­nomi­kri­sen.