Politisk maktkamp kan føre Sør-Sudan ut i ny krig

Ana­ly­ti­ke­re fryk­ter at en lang­va­rig strid mel­lom Sør-Su­dans pre­si­dent og vise­pre­si­dent skal føre ver­dens yngs­te na­sjon ut i en ny og blo­dig krig.

Sce­na­ri­et mange lenge har fryk­tet, ser nå ut til å gå i opp­fyl­lel­se, ad­va­rer den an­er­kjen­te tenke­tan­ken In­ter­na­tio­nal Cri­sis Group.

- Sør-Su­dan står på ran­den av full bor­ger­krig, skri­ver ICG tors­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Su­dan-kjen­ner Øy­stein Ro­land­sen ved Norsk in­sti­tutt for freds­forsk­ning (PRIO) mener at det fin­nes flere mu­li­ge ut­gan­ger av kri­sen.

- Men si­tua­sjo­nen er ufor­ut­sig­bar og mye av­hen­ger av hvor­dan den blir hånd­tert av sør­s­u­dans­ke myn­dig­he­ter. Men hvis dette drar ut, er det fare for at kon­flik­ten vil es­ka­le­re yt­ter­li­ge­re, sier Ro­land­sen til NTB.

Bit­ter strid

Bak kon­flik­ten som nå er i ferd med å blus­se opp for fullt, lig­ger en lang­va­rig og bit­ter po­li­tisk makt­kamp mel­lom top­pe­ne i re­gje­rings­par­ti­et SPLM.

I spis­sen for stri­den står pre­si­dent Salva Kiir, som var Sør-Su­dans av­døde opp­rørs­le­der John Ga­rangs nest­kom­man­de­ren­de, og tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Riek Machar. De to er også le­der­ne for Sør-Su­dans to størs­te stam­mer, din­ka­ene og nuer­ne.

I som­mer fikk Machar spar­ken av Kiir etter at han kunn­gjor­de at han vil stil­le som pre­si­dent­kan­di­dat i val­get i 2015. Sam­ti­dig kom han med krass kri­tikk av pre­si­den­ten.

Også en rekke andre sen­tra­le top­per i SPLM-le­del­sen, blant dem ge­ne­ral­sek­re­tær Pagan Amum og Re­becca de Ma­bior, enken etter John Ga­rang, ble av­satt, tro­lig fordi de også skal ha vært in­ter­es­sert i å stil­le til valg.

De siste da­ge­ne skal flere av de av­sat­te SPLM-top­pe­ne ha blitt på­gre­pet og satt i va­re­tekt.

Et­nis­ke al­li­an­ser

Stri­den har nå trengt seg inn i den sør­s­u­dans­ke hæren, som er en smelte­di­gel av ulike al­li­an­ser og lo­ja­li­tets­bånd fra bor­ger­kri­gens dager. Mange av disse bån­de­ne går langs et­nis­ke skille­lin­jer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Pro­ble­met er at alle topp­le­der­ne har ster­ke for­bin­del­ser inn til det mi­li­tæ­re og kan mo­bi­li­se­re sol­da­ter på eget ini­tia­tiv. Dette gjør Sør-Su­dan vel­dig sår­bart for kri­ser, som kan es­ka­le­re uten at de po­li­tis­ke le­der­ne egent­lig øns­ker det, sier Øy­stein Ro­land­sen.

Hundre­vis av men­nes­ker er drept og tu­sen­vis har flyk­tet etter sam­men­stø­te­ne i Juba og andre byer de siste da­ge­ne. Mange si­vi­le skal ha blitt drept av væp­ne­de grup­per fordi de til­hør­te «feil» stam­me, iføl­ge ICG.

Sym­bolsk by

Under den su­dans­ke bor­ger­kri­gen ut­kjem­pet din­ka­ene og nuer­ne en ti år lang blo­dig strid, ut­løst av en mas­sa­kre i byen Bor, John Ga­rangs føde­by, i 1991. For din­ka­ene har byen der­for stor sym­bolsk be­tyd­ning.

Ons­dag gikk nuer­sol­da­ter igjen til an­grep på Bor, som lig­ger i den uro­li­ge del­sta­ten Jong­lei, om lag 200 kilo­me­ter nord for ho­ved­sta­den Juba.

En tals­mann for det sør­s­u­dans­ke mi­li­tæ­ret hev­det tors­dag det var Riek Machars styr­ker som an­grep.

An­gre­pet var ledet av nue­ren Peter Gadet, en ge­ne­ral som SPLM har brukt ak­tivt til å slå ned ulike opp­rør i lan­det. Det er imid­ler­tid ikke sik­kert at det er Machar som står bak, mener Øy­stein Ro­land­sen.

- Det fin­nes to mu­li­ge for­kla­rin­ger: Enten er Gadet ute etter å mele sin egen kake, eller så står han i led­tog med Machar, sier han.

Press mot Kiir

Iføl­ge Ro­land­sen har det lenge vært et sterkt press mot Salva Kiir om å trek­ke seg til­ba­ke og gi andre sjan­sen til å kjem­pe om mak­ten på fre­de­lig vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kiir har slått til­ba­ke med å be­skyl­de de av­sat­te SPLM-top­pe­ne for å være kor­rup­te og udu­ge­lig, og for å gå med kuppla­ner, noe både Riek Machar og Re­becca de Ma­bior har av­vist.

- Det gjen­står å se om Kiir kom­mer til å trek­ke de an­gi­ve­li­ge kupp­ma­ker­ne for ret­ten, noe som i så fall vil øke split­tel­sen i lan­det. Det vil være et uklokt trekk, mener Ro­land­sen.

- Men op­po­si­sjo­nen vil nok ikke godta noe annet enn at Kiir trek­ker seg. Det er vik­tig at det blir et kom­pro­miss gans­ke raskt, sier han. (©NTB)

Les også
- Norske ambassadeansatte forlater Sør-Sudan
Les også
Flere hundre drept i Sør-Sudan
Les også
Tolv FN-ansatte drept i Sør-Sudan