Pakistansk politi kaller steining «rutinemessig drapssak»

Pakistansk politi avviser kritikken de har fått for ikke å ha hindret drapet på en gravid kvinne utenfor en rettsbygning i Lahore.

Kvin­nen, som navn­gis som både Farza­na Par­ve­en og Farza­na Iqbal, ble slått og stei­net til døde av flere ti­tall an­gri­pe­re tirs­dag, blant dem flere av hen­nes egne slekt­nin­ger.

Mo­ti­vet for dra­pet skal ha vært at 25-årin­gen hadde gif­tet seg i strid med fa­mi­li­ens øns­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere po­liti­folk skal ha vært vit­ner til hen­del­sen, uten at de grep inn, og lan­dets stats­mi­nis­ter har krevd grans­king.

Par­ve­ens far ble på­gre­pet på åste­det, mens fire andre, blant dem hen­nes onkel, to fet­te­re og en per­son som om­ta­les som en sjå­før, ble på­gre­pet tors­dag.

Po­liti­le­de­ren Zul­fiqar Ha­me­ed for­sva­rer sine un­der­ord­ne­de, og sier folke­meng­den var for stor til at de kunne hind­re dra­pet. Han sier også at medie­ne har be­skre­vet dra­pet «upre­sist».

- Dette er en ru­tine­mes­sig draps­sak og må ses i ram­men av det pa­kis­tans­ke sam­fun­net. Uten­lands­ke medi­er be­skri­ver dette feil­ak­tig som en stei­ning, uten å kjen­ne bak­grun­nen til de to fa­mi­lie­ne, som ikke er bra og re­sul­ter­te i denne hen­del­sen, sier han til AFP.

Iføl­ge Ha­me­ed klar­te Par­ve­ens mann å komme unna retts­for­føl­gel­se etter å ha drept sin da­væ­ren­de kone for fire år siden.

Po­li­ti­et sier også at Par­ve­en skal ha gif­tet seg med ham på tross av at hun var gift fra før.

Kvin­nen var i ret­ten tirs­dag for å vitne til for­del for sin mann, som var be­skyldt av hen­nes slekt­nin­ger for å ha bort­ført henne og tvun­get henne til å gifte seg.

Så­kal­te «æres­drap» fore­kom­mer jevn­lig i Pa­kis­tan. I fjor ble 869 kvin­ner drept i slike saker, iføl­ge den uav­hen­gi­ge Men­neske­ret­tig­hets­kom­mi­sjo­nen i lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB

Les også
Fire pågrepet for steining av gravid kvinne i Pakistan