Pakistans statsminister krever gransking av steining

Pakistans statsminister Nawaz Sharif vil ha svar på hvorfor politiet ikke grep inn da en gravid kvinne ble steinet og slått til døde av familien.

25 år gamle Farza­na Iqbal ble drept rett uten­for høy­este­retts­byg­nin­gen i La­ho­re, og po­liti­folk var vitne til det hele uten å gripe inn.

Bak­grun­nen for dra­pet var at den gra­vi­de kvin­nen hadde gif­tet seg med man­nen hun els­ket, i strid med fa­mi­li­ens ønske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fa­mi­li­en hev­det at hun var bort­ført og gikk ret­tens vei for å få man­nen dømt. Det var da Farza­na Iqbal ankom retts­byg­nin­gen for å vitne til man­nens for­del at hun ble drept.

Tryg­let om nåde

Fa­mi­lie­med­lem­me­ne gikk også løs på ekte­man­nen hen­nes, som tid­li­ge­re hadde mot­tatt draps­trus­ler fra konas fa­mi­lie og som for­gje­ves for­søk­te å få po­liti­men­ne­ne til å stan­se an­gri­per­ne.

- Jeg tryg­let dem om å hjel­pe oss, men de sa at det ikke var deres plikt, for­tel­ler Mu­ham­med Iqbal.

- Jeg tryg­let dem om å redde henne, for­tel­ler han.

Vil ha svar

Stats­mi­nis­ter Nawaz Sha­rif «har mer­ket seg det bru­ta­le dra­pet i po­li­ti­ets nær­vær», het det i en kunn­gjø­ring tors­dag.

Kunn­gjø­rin­gen un­der­stre­ker at Sha­rif fin­ner dra­pet «helt uak­sep­ta­belt» og kre­ver at de skyl­di­ge blir stilt til an­svar.

Den pa­kis­tans­ke stats­mi­nis­te­ren for­lang­te en rap­port om dra­pet og po­li­ti­ets mang­len­de inn­gri­pen på sitt bord innen tors­dag kveld.

Nek­ter

Po­liti­sje­fen i La­ho­re nek­ter imid­ler­tid at po­liti­folk var til stede da Farza­na Iqbal ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De ar­res­ter­te faren, den ho­ved­an­kla­ge­de, rett før hen­del­sen. Da po­li­ti­et ankom ste­det, var damen alt drept, sier Sha­fiq Ahmad.

De andre som del­tok i an­gre­pet, er fort­satt på fri­fot.

Kval­te sin for­ri­ge kone

Som en il­lust­ra­sjon på Pa­kis­tans kon­tro­ver­si­el­le prak­sis med æres­drap og blod­pen­ger, inn­røm­met Farza­na Iq­bals ekte­mann tors­dag kveld å ha kvalt og drept sin for­ri­ge kone, uten å måtte gå i feng­sel av den grunn.

- Jeg var for­els­ket i Farza­na og drep­te min førs­te kone som følge av dette, be­kref­ter han.

År­sa­ken til at han slapp å sone for dra­pet var at han kom fram til enig­het med ek­te­pa­rets sønn, en enig­het som tro­lig in­klu­der­te så­kal­te blod­pen­ger.

NTB