PST bekymret over Somalia-reisende

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er kjent med at ytterliggående islamister har reist fra Norge til Somalia for å kjempe sammen med al-Shabaab.

- En norsk stats­bor­ger var sann­syn­lig­vis in­volvert i ter­ror­ak­sjo­nen mot West­gate i Nai­ro­bi, kon­sta­te­rer PST i sin siste åpne trus­sel­vur­de­ring.

Den so­ma­lis­ke isla­mist­grup­pen al-Sha­ba­ab sto bak ter­ror­ak­sjo­nen mot det ke­ny­ans­ke kjøpe­sen­te­ret i sep­tem­ber i fjor, der 67 men­nes­ker ble drept, blant dem fire av an­gri­per­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Navn­gir

PST har fore­lø­pig ikke kom­men­tert opp­lys­nin­ge­ne om at en norsk-so­ma­li­er i 60-åre­ne sto bak en selv­mords­ak­sjon mot et ho­tell med re­gje­rings­sol­da­ter i Buulo Burde sør i So­ma­lia tirs­dag.

Iføl­ge en tals­mann for al-Sha­ba­ab fløy man­nen fra Norge til So­ma­lia «for å kjem­pe mot Al­lahs fien­der».

- Dette viser at det ikke er noen al­ders­gren­se for jihad, sier tals­man­nen Abdul Aziz Abu Musab til AFP.

Al-Qa­i­da-sym­pa­ti­er

Sen­tra­le le­de­re i det ra­di­ka­le isla­mist­mil­jø­et i Norge «har uten­lands­ke men­to­rer som sym­pa­ti­se­rer med al-Qa­i­da», kon­sta­te­rer PST.

Selv om Syria har vært mest i søke­ly­set den siste tiden, føl­ger PST også nøye med på land som So­ma­lia, går det fram av trus­sel­vur­de­rin­gen.

- Per­soner med til­knyt­ning til eks­tre­me mil­jø­er i Norge opp­hol­der seg i andre kon­flikt­om­rå­der enn Syria, der de har slut­tet seg til mi­li­tan­te grup­per. En­kel­te av disse per­sone­ne opp­hol­der seg hos grup­per som er knyt­tet til eller in­spi­rert av al-Qa­i­da, heter det.

Po­ten­si­ell trus­sel

Det gir grunn til stor be­kym­ring og med­fø­rer fare for at nord­menn vil bli inn­blan­det i ter­ror­hand­lin­ger både i og uten­for Norge, mener PST.

- Slike opp­hold hos mi­li­tan­te grup­per i kon­flikt­om­rå­der in­ne­bæ­rer en be­ty­de­lig ri­si­ko for at nors­ke eks­tre­mis­ter kan bli in­volvert i ter­ror­ak­sjo­ner uten­for Norge, ad­va­rer PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En­kel­te av dem som re­tur­ne­rer fra slike opp­hold, vil i 2014 re­pre­sen­te­re en po­ten­si­ell trus­sel mot nors­ke in­ter­es­ser, slår de vi­de­re fast.

(©NTB)

Les også
- Norsk-somalier var selvmordsbomber i Somalia
Les også
Sprer bilder fra slagmarken i SyriaRadikal islam