LIVSVARIG: Uighuren og akademi
...
LIVSVARIG: Uighuren og akademikeren Ilham Tohti ble i september dømt til livsvarig fengsel.
Muslimsk kinesisk professor får menneskerettspris
Del
Noen av verdens fremste menneskerettighetsgrupper har gitt sin årlige pris til den fengslede økonomiprofessoren Ilham Tohti, som tilhører Kinas muslimske minoritet, uigurene.

Bak Martin Ennals-prisen står både Amnesty International, Human Rights Watch og åtte andre menneskerettighetsgrupper. Prisseremonien finner sted i Genève tirsdag kveld.

Tohti ble dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i separatisme i september 2014. Rettssaken varte i to dager, og dommen ble sterkt kritisert av en rekke vestlige regjeringer, samt EU. I januar i år leverte hundrevis av akademikere inn et opprop der de ba om at han settes fri.

Uigurisk professor dømt til livsvarig fengsel i Kina  

I begrunnelsen for tildelingen heter det at Tohti har forsøkt å skape forsoning ved å kaste lys over undertrykkende kinesisk politikk og lidelsene den fører til for den uiguriske befolkningen.

– Han er fortsatt en stemme som taler for moderasjon og forsoning til tross for hvordan han blir behandlet, skriver organisasjonene.

Tohti underviste i økonomi ved Minzu-universitetet i Beijing, som er spesielt tilpasset Kinas minoriteter. Han har vært en frittalende kritiker av kinesiske myndigheter og politikken de fører mot den muslimske befolkningen i regionen Xinjiang helt vest i Kina. Tohti avviser anklagene om at han har oppfordret til separatisme og vold.