Muslimsk kinesisk professor får menneskerettspris

Noen av verdens fremste menneskerettighetsgrupper har gitt sin årlige pris til den fengslede økonomiprofessoren Ilham Tohti, som tilhører Kinas muslimske minoritet, uigurene.

Bak Martin Ennals-prisen står både Amnesty International, Human Rights Watch og åtte andre menneskerettighetsgrupper. Prisseremonien finner sted i Genève tirsdag kveld.

Tohti ble dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i separatisme i september 2014. Rettssaken varte i to dager, og dommen ble sterkt kritisert av en rekke vestlige regjeringer, samt EU. I januar i år leverte hundrevis av akademikere inn et opprop der de ba om at han settes fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I begrunnelsen for tildelingen heter det at Tohti har forsøkt å skape forsoning ved å kaste lys over undertrykkende kinesisk politikk og lidelsene den fører til for den uiguriske befolkningen.

– Han er fortsatt en stemme som taler for moderasjon og forsoning til tross for hvordan han blir behandlet, skriver organisasjonene.

Tohti underviste i økonomi ved Minzu-universitetet i Beijing, som er spesielt tilpasset Kinas minoriteter. Han har vært en frittalende kritiker av kinesiske myndigheter og politikken de fører mot den muslimske befolkningen i regionen Xinjiang helt vest i Kina. Tohti avviser anklagene om at han har oppfordret til separatisme og vold.