Trumps kristne alibi

Visepresidentkandidaten til Donald Trump kan vise seg å bli viktig i kampen om konservative kristnes stemmer.

De fleste nordmenn dro neppe kjensel på navnet Mike Pence da han blepresentert som Donald Trumps makker midt i juli. Han er ingen internasjonal kjendis. De siste tre årene har han vært guvernør i Indiana. Før den tid har han i tolv år hatt sete i Representantenes hus.

I motsetning til Trump har Pence lang fartstid og høy tillit på den kristne høyresiden. Som sønn av en bensinstasjonseier i en småby har han også en bakgrunn som amerikanere flest kan identifisere seg med. Det kan man knapt si om rikmannssønnen Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Gjenfødt katolikk»

Hvite evangeliske kristne har vært en av de mest solide velgergruppene til Det republikanske partiet de siste tiårene. Flere evangeliske ledere har gitt uttrykk for at de ikke kan tenke seg å stemme på Trump.

LES:Splitter kristne velgere

Andre mener han tross at vil føre landet i en bedre retning enn Hillary Clinton. En av disse er den norskættede teologiprofessoren Wayne Grudem. I sin redegjørelse for hvorfor han mener det å stemme på Trump er et «moralsk godt valg», nevner han også valget av Mike Pence som visepresidentkandidat.

«Han er en forpliktet evangelisk kristen»,skrev Grudem.

Pence fikk en katolsk oppdragelse, men kom i kontakt med evangelikale miljøer etter et religiøs gjennombrudd i studietiden. Nå kaller han seg en «gjenfødt, evangelisk katolikk».

Som guvernør i Indianastormet det rundt ham da han i 2015 signerte en lov om religionsfrihet som møtte kritikk fra LHBT-miljøet. De mente den ville legalisere diskriminering. Etter kritikk fra næringslivet signerte han et tillegg som skulle beskytte homofile og lesbiske.

På hjemmebane

Forrige helg hørte jeg Pence tale til verdikonservative kristne aktivister under Values Voter Summit i Washington D. C. Dagen før hadde Trump talt. Det var merkbart mer respons i salen da Pence talte - selv om det også var merkbart mindre folk. Pence visste da også å signalisere at han følte seg på hjemmebane.

– Jeg er en kristen, en konservativ og en republikaner - i den rekkefølgen, erklærte han til jubelrop og applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pence er en Tea Party-favoritt og støttet i utgangspunktet Ted Cruz som republikansk presidentkandidat. Han fordømte i fjor også Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise til USA som «støtende og grunnlovsstridig».

LES:Den uspiselige og den tungt fordøyelige

Israel-venn

I talen til den kristenkonservative forsamlingen tok Pence i likhet med Trump et skarpt oppgjør med Hillary Clintons troverdighet og politiske retning.

– La meg si at ingen med en historie for forfeilet politikk hjemme og utenlands, ingen med hennes rulleblad for uærlighet og korrupsjon og ingen med hennes lave vurdering av det amerikanske folk, noen gang bør velges som president i USA, sa Pence.

I motsetning til dette lovet han at Trump vil gjenoppbygge det amerikanske militæret og demokratiet, og at USA igjen vil stå høyreist på verdensscenen.

– Vi vil stå med våre allierte. Og hvis verden ikke vet noe annet, vil verden vite dette: Amerika står med Israel, garanterte Pence og kvitterte med det ut en klappsalve.

Abortkamp

Som republikanere flest har Pence klokkertro på kutt i skatter og reguleringer, for eksempel av kullindustrien. Gjennom årene har han flere ganger uttrykt segtvilende til om klimaendringer er menneskeskapte.

Men han går lenger enn Trump i å gjøre seg til talsmann for det kristne høyres hjertesaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk som kjenner meg, vet godt at jeg er pro-life. Jeg unnskylder det ikke, sa han under Values Voter Summit.

Med rene ord tar han til orde for å sende Roe vs. Wade - høyesterettsdommen fra 1973 som slo fast at fri abort er en grunnlovsfestet rettighet og dermed må være lovlig i alle delstater - på «historiens askehaug der den hører hjemme».

– Og la meg forsikre dere om at en Trump-Pence-administrasjon vil stå for livets ukrenkelighet og forsvare de ufødte fra den første dagen vi flytter inn i kontorene, sa Pence, og garanterte at Trump står for det samme.

Omfavner Trump

Før helgen var Mike Pence gjest på CNN. Der hevdet han at demokratiske karakteristikker av Trump som en «igle som vil blodsuge landet» er under USAs verdighet.

– Jeg begynner å ane en desperasjon fra den andre siden. Det virker som angrepene blir litt mer intense,sa Pence.

I sin tale til de konservative kristne karakteriserte han Trump som «en god mann». Pence fortalte at Trump også hadde tatt initiativ til at de skulle be sammen i valgkampen.

– Jeg tror at kjernen, hjertet til denne gode mannen, er tro. Tro på Gud og det amerikanske folk.

– Husk å bøye knærne og be, ikke så mye for kampanjen, men be for landet vårt, be for at menneskene i dette landet vil reise seg, som de har gjort til forskjellige tider i vår historie, og ta grep igjen og snu Amerika tilbake på veien mot frihet og prinsippene vi er grunnlagt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En garantist?

Blant kristne som ikke er like høyreorienterte som Pence, er det ikke sikkert at han gjør det så mye mer aktuelt å stemme på Trump. Men for dem som er i tvil om at Trump faktisk er en vaskeekte, verdikonservativ republikaner, kan han med sin erfaring og profil framstå som en garantist for det de mener er løsningen på USAs dypeste problemer.

Les også: