Debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump hadde til tider høy temperatur. De håndhilste ikke før debatten, men gjorde det etter at den var ferdig. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix.

Clinton og Trump diskuterte skandalevideo

Søndagens debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump var til tider svært skitten og preget av helgens skandalevideo. Likevel fikk de to presidentkandidatene også pratet mye politikk.

Temperaturen var svært høy og personangrepene haglet, særlig i starten av debatten. Nettavisen Politico kaller duellen mellom presidentkandidatene den «styggeste» noensinne.

– Den første halvtimen er noe av det pussigste man har sett i en presidentdebatt, hvor det kun handler om hvor lite egnet den andre er, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Donald Trump har vært under hardt press fram mot debatten, og Snoen mener han gjorde det bedre enn ventet. Det samme mener TV-seerne. En CNN-måling viser at 63 prosent sier at Trumps innsats var bedre enn de ventet, mens bare 21 prosent mener at han gjorde det dårligere. Likevel mener et flertall av seerne at Clinton kom best ut av debatten.

Les også:

Diskuterte kvinnesyn

Clinton og Trump barket sammen om temaer som konflikten i Syria, muslimsk innvandring og USAs forhold til Russland, men først måtte var de innom temaet «alle» har snakket om gjennom helgen: skandalevideoen fra 2005, hvor Trump snakker nedsettende om kvinner.

– Ingen har større respekt for kvinner enn meg, sa Trump og gjentok tidligere påstander om at kommentarene i den omstridte videoen var «garderobevitser».

– Ja, jeg er veldig flau over det. Jeg hater det, men det er garderobevitser, sa Trump.

– Viser nøyaktig hvem Trump er

Hillary Clinton slo fast at Trump lyver når han hevder at kommentarene i videoen ikke er representative for hans syn på kvinner.

– Jeg tror det er tydelig for alle som har sett videoen at den viser nøyaktig hvem han er, sa Clinton.

Kort tid før debatten stilte Trump opp på en felles pressekonferanse med fire kvinner som kom med grove anklager mot Hillary Clinton og voldtektsanklager mot hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fire kvinnene var til stede i salen under debatten, og Trump fyrte løs ved å vise til påstandene.

– Se på Bill Clinton, jeg bruker ord, men han bruker handlinger. Han har misbrukt kvinner og angrepet disse kvinnene, sa Trump.

– Muslimer må rapportere problemer

Avstanden mellom de to presidentkandidatene var spesielt stor da de diskuterte muslimsk innvandring.

– Muslimer må rapportere problemene når de ser dem. Hvis de ikke gjør det, blir det veldig vanskelig for landet vårt, sa Trump og viste til terrorangrepene i Paris og angrepet i San Bernardino.

Trump har tidligere krevd innreiseforbud for muslimer, men har siden gått tilbake på det. Under debatten unnlot han å svare direkte på dette, og sa i stedet at «ekstreme bakgrunnsundersøkelser» var svaret på hva han ville gjøre med muslimsk innvandring.

Hillary Clinton kalte Trumps holdninger til muslimer for farlige.

Truet med straffeforfølgelse

I løpet av debatten gikk Donald Trump så langt som å true med å straffeforfølge sin politiske rival på grunn av bruken av en privat epostserver i tiden som utenriksminister.

– Hvis jeg vinner kommer jeg til å instruere påtalemyndigheten om å se nærmere på din situasjon, fordi det har aldri vært så mange løgner og så mange bedrag, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Clinton svarte med å si at det er godt at ingen med Donald Trumps temperament styrer rettssystemet i landet.

– Fordi da ville du bli satt i fengsel, repliserte Trump. (©NTB)

Les også
USA-eksperter: – Debatten var uavgjort
Les også
Lærdommer fra kristne Trump-tilhengere
Les også
Partikolleger ut mot Trumps kvinnekommentarer
Les også
Trump: – Jeg lover å være en bedre mann