«Amerikas pastor» Max Lucado mener Donald Trump (bildet) mangler folkeskikk. I dag er det supertirsdag i nominasjonskampen.

– Skulle vi ikke kreve at presidenten også var anstendig?

Donald Trump fremkaller både heiarop og advarsler fra kjente kristne stemmer i USA.

Et av de store paradoksene i årets presidentvalg er at en kandidat som er skilt to ganger, har brisket seg med sine sidesprang og forteller at han aldri har bedt Gud om tilgivelse, er blitt den kristne høyresidens favoritt, skriver New York Times.

Ingen date

Foran dagens supertirsdag har den bestselgende forfatteren kristne Max Lucado, som har utgitt en rekke bøker også på norsk, brutt sin selvpålagte politiske taushet. Lucado er blitt kalt «Amerikas pastor» av Christianity Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Sett bort fra politikken, skulle vi ikke kreve at presidenten vår i det minste var anstendig?» spør Lucado i et innlegg som er publisert av blant annet Washington Post.

Hvis en ung mann med Donald Trumps manerer hadde bedt en av de tre døtrene til Lucado ut på date da hun var i tenårene, ville pastoren sendt ham bort.

«Jeg ville bedt datteren min bli hjemme», skriver Lucado.

Kritiserer tone

Pastoren understreker at han ikke kjenner Trump, men reagerer på oppførselen hans. Blant annet at han rutinemessig kaller folk dumme eller tåpelige, samtidig som han vifter med Bibelen og skryter av sin kristne tro.

«Vi står opp mot mobbing i skolen. Skulle vi ikke gjøre det samme i politikken?» spør Lucado.

Pastoren opplyser at han selv ikke stemte på Barack Obama, men setter pris på at presidenten har opprettholdt manerene han forventer i dette embetet.

Lucado understreker at han ikke forventer at presidenten skal være en pastorskikkelse, men at han forventer at karakteren og målene deres samsvarer med troen de måtte bekjenne. Pastoren understreker at kritikken hans ikke først og fremst gjelder politikken til Trump, men tonen hans.

– Vi betaler en høy pris som folk hvis vi ikke forventer en høy standard fra lederne våre, sier Lucado til Christianity Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BIBELLESER: Donald Trump har bedyret at han har et nært forhold til Bibelen, men har ikke lykkes med å overbevise alle om at det stikker særlig dypt.

Tapt sjel

Tilsvarende skepsis ytres av Russell Moore, som er Sørstatsbaptistenes talsmann for samfunnsspørsmål. «Donald Trump er ikke den moralske lederen vi trenger», skriver Moore i The National Review. Sørstatsbaptistene er USAs største protestantiske kirkesamfunn med over 15 millioner medlemmer og har en konservativ teologisk profil.

Moore frykter at vernet om livet, familie og ekteskap, og religionsfrihet er i fare med Trump som president. Han skriver at Trumps moralske vurderinger bygger på «narsissistisk jakt på makt kombinert med løfter om å «vinne» for massene». Sørstatsbaptisten mener en slik holdning alltid er blitt betraktet som dekadent og avvikende blant religiøst konservative.

«Å se det på noen annen måte på dem, ville være å miste sjelen sin», skriver Moore.

Sann venn

Langt større velvilje for Trump er det å høre fra pastor Robert Jeffress i megamenigheten First Baptist Church i Dallas. Der var verdensevangelisten Billy Graham medlem i mer enn 50 år.

– Jeg har møtt Trump ved flere anledninger, og jeg kan fortelle ut fra personlig erfaring at hvis Donald Trump blir valgt til president i USA, vil vi som er evangeliske kristne ha en sann venn i Det hvite hus. Gud velsigne Donald Trump! erklærte Jeffress under et valgarrangement for Trump i forrige uke.

Pastoren har fortalt at han har bedt med Trump.

Endrede forventninger

Pastor Jeffress, som tidvis opptrer som kommentator på Fox News, har sammenliknet Trump med Ronald Reagan. Den tidligere Hollywood-skuespilleren, som var skilt og gjengift med en kone som drev med astrologi, vant over søndagsskolelæreren Jimmy Carter i presidentvalget i 1980. Det skyldtes ikke minst at Reagan fikk sterk støtte fra evangeliske kristne.

Jeffress påpeker at Reagan ble valgt i en krisetid for USA. Han mener ikke minst høyesterettsdommen fra 2014 som slo fast at samkjønnede par har en grunnlovsfestet rett til å inngå ekteskap, har ført til at mange kristne ikke regner med at staten skal beskytte kristne verdier. De forventer derimot at den politiske ledelsen skal trygge rikets sikkerhet, borgernes frihet og en sunn økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trenger en sterk leder og en problemløser, og følgelig er mange kristne åpne for en sekulær kandidat som Donald Trump, sier Jeffress til National Public Radio.

Han tror Trump faktisk har endret mening fra tidligere og virkelig er imot abort.

Utsatt kamp

Jerry Falwell jr., som har fått navnet fra faren som startet Moral Majority sent på 1970-tallet og ble avgjørende for Reagans suksess, har i motsetning til Jeffress gitt eksplisitt støtte til Trumps kandidatur. Han mener tradisjonelle familieverdier og vern om ufødt liv er lite verdt hvis terrorgruppen IS sprenger amerikanske byer og landets grenser ikke er sikret.

– Vanlige evangeliske kristne er smartere enn mange av lederne sine. De prøver å redde landet og kanskje stemme på sosiale spørsmål neste gang, sier Falwell Jr. ifølge New York Times.

Han er president ved Liberty University som faren startet. Det blir markedsført som verdens største evangeliske universitet.

Sammensatt gruppe

En tidligere spesialassistent for president George W. Bush i perioden 2001-2008, Tim Goeglein, mener presidentkandidaters tro stadig er viktig for mange evangeliske velgere. Men han påpeker ifølge nettstedet thefederalist.com de ikke nødvendigvis ser troen som den viktigste egenskapen hos en kandidat, og at evangeliske kristne er en sammensatt velgergruppe.

Republikanere har generelt en tendens til å legge vekt på religion enn demokrater, ifølge tall fra Pew Research Center. Denne tendensen er også klar i de totalt 12 statene der det holdes primærvalg i natt norsk tid.

To tredeler av republikanerne sier at religion er viktig for dem. Blant demokratene sier bare halvparten det samme. Nesten halvparten av menneskene i de tolv statene identifiserer seg som evangeliske protestanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - og følg også debatten på våre Facebook-sider.

Les Vebjørn Selbekks kommentar:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Supertirsdag

Supertirsdagen (engelsk: Super Tuesday) er en tirsdag i februar eller mars i år med presidentvalg i USA, da en stor del av USAs delstater avholder primærvalg eller nominasjonsvalg.

Å vinne stort på supertirsdagen gir ofte en presidentkandidat en tilstrekkelig dytt til å gå seirende ut av hele primærvalgprosessen.

Kilde: Wikipedia

Les også
Trumps raseri vinner gjenklang i sørstateneEngasjér deg!
Les også
Må en stemme republikansk for å tro på evangeliet?
Les også
Cruz sparket talsmann etter bibelstrid
Les også
Sørstatsbaptistene mister nesten tusen misjonærerEngasjér deg!
Les også
Obama: – Vi kommer til å ødelegge IS
Les også
Trump vil gjøre det enklere å saksøke medieneEngasjér deg!